TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Reactie op TPOdcast 41 – ‘Forum voor Democratiestemmers die niet tegen kritiek kunnen zijn net zo zuur als quinoa grazende NRC lezers’

Beter dat Thierry Baudet wél had deelgenomen aan Defensiedebat

In TPOdcast 41 vroegen Bert Brussen en Roderick Veelo zich af waarom Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet niet kwam opdagen voor een belangrijk Defensie-debat. Ook waren er vraagtekens over het kritisch vermogen van de leden van de Jongerenorganisatie Forum voor Democratie (JFVD). “Humorloos”, zei Brussen. JFVD’er Jelmer Knoet vindt daar wat van.

 

De humorloosheid van de typische JFVD stemmer valt afgaande op Facebook erg mee. Toch onderschrijf ik het idee dat elke partij bekritiseerd moet kunnen worden. Zelf heb ik afgelopen verkiezingen op het Forum voor Democratie gestemd.

Een dikke middelvinger

Mochten de heren van het Forum voor Democratie (FvD) geen goede verklaring hebben voor hun absentie tijdens het debat over Defensie, dan zou dat mij erg teleurstellen. Eerst scoort meneer Baudet met (terechte) kritiek over de staat van de materialen van onze jongens en meiden die uitgezonden worden naar oorlogssituaties. Als hij daarna niet komt opdagen bij het debat dat daarop aansluit neemt hij zijn taak als volksvertegenwoordiger minder serieus dan ik dacht. Blijkbaar was het voorbeeld met de legerlaarzen ook de enige inbreng van Baudet tijdens het debat over het dodelijk ongeval met een mortiergranaat in Mali vorig jaar, jammer. Een beginnende partij als het FvD doet natuurlijk niet direct alles goed. Zeker met slechts twee Kamerleden is het kiezen welk debat je wilt bijwonen. Echter wanneer je goede sier maakt met het aan de kaak stellen van een probleem en daarna afwezig bent bij het desbetreffende debat, steek je een dikke middelvinger op naar de nabestaanden van de militairen die zijn omgekomen door ondeugdelijk materieel.

Kuzuïaanse filmpjes

Dit soort populistisch gedrag is niet goed voor het imago van een partij. Over populistisch gedrag gesproken. De Kuzuïaanse filmpjes van het FvD op Youtube en Facebook beginnen steeds minder inhoud te krijgen. Filmpjes worden geknipt en Kamerleden die stemmen worden expliciet getoond. Deze techniek lijkt afgekeken bij de heren van DENK. Het Forum voor Democratie zit nog in een leertraject. In sommige debatten is het duidelijk dat Baudet hierin nog de nodige ervaring kan opdoen.

Een gezonde dosis zelfspot

Wanneer je stemt op een partij hoef je het niet eens te zijn met alle standpunten van de partij. Indien men zich maar vindt in de meeste standpunten en dit het beste alternatief is voor de rest van de partijen. Mensen die Baudet als een soort afgod beschouwen vind ik eng. Ik citeer Hans Teeuwen: ‘Alles wat status heeft, heeft een soort van macht. En macht corrumpeert altijd en moet geridiculiseerd kunnen worden. Als dat niet meer kan, dan krijg je enge toestanden, een dictatuur ofzo.’ Baudet laat in zijn mediaoptredens vaak blijken dat hij beschikt over een gezonde dosis zelfspot. Kritiek is nodig om een partij scherp te houden. FvD-stemmers die niet tegen kritiek kunnen zijn net zo zuur als quinoa grazende Volkskrant NRC lezers. Dus blijf lachen JFVD leden en breek dat partijkartel met een goede dosis humor.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.