Politiek

PVV wil dat Clarice Gargard (BNNVARA/NRC) opstapt als VN Vrouwenvertegenwoordiger

17-11-2017 23:07

De PVV maakt bezwaar tegen de benoeming van BNNVARA/NRC Handelsblad-publiciste Clarice Gargard als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2018-2019. De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt sinds 1947 op gezag van de minister van Buitenlandse Zaken benoemd om namens ‘de Nederlandse vrouw’ te spreken bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit jaar viel de keuze op Gargard die onder meer columns schrijft voor NRC Handelsblad en BNNVARA-website Joop.nl.

PVV Kamerlid Raymond de Roon tekende vrijdag middels Kamervragen bij minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) bezwaar aan tegen de benoeming van Gargard. De publiciste wekte volgens hem op Twitter afgelopen week de indruk dat ze ‘openlijk fantaseert over een moordaanslag met een automatisch wapen’ op de Amerikaanse president Donald Trump.

De Roon wil dat Zijlstra de benoeming ongedaan maakt omdat iemand ‘die openlijk fantaseert over een moordaanslag met een automatisch wapen op een bevriend staatshoofd, totaal ongeschikt is voor deze functie’.

Gargard ontkent op Twitter dat ze refereerde aan een aanslag op Trump. Volgens de geboren Amerikaanse is het gebruikelijk dat er in de Verenigde Staten wordt gebeden met vuurwapens in de hand.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.