TPOok!

 

‘Afschaffen dividendbelasting is aanzet tot een neerwaartse spiraal’

'Belangen van multinational en burger liggen in tweestrijd'

Niet in de verkiezingsprogramma’s, wel in het nieuwe regeerakkoord. De vezels van Rutte zeggen dat de dividendbelasting afgeschaft moet worden, hij is namelijk bang dat grote bedrijven uit Nederland zullen vertrekken, resultaat: op naar de dividendveiling.

Nederland letterlijk in de uitverkoop

Echter, toen hem de vraag gesteld werd of hij drie economen kon benoemen die de afschaffing van de dividendbelasting een goed idee vonden, was zijn antwoord ‘nee’. Wel kon hij door zijn eigen ervaringen en internationale gesprekken beamen dat dit de beste keuze is. Het zou Nederlandse bedrijven beschermen tegen overnamepogingen, aangezien de toename van buitenlandse beleggers een stijging veroorzaakt in de beurswaarde van een bedrijf en het hierdoor moeilijker maakt voor grote industrieën om dat bedrijf over te nemen. Maar door deze verlaging van de dividendbelasting, zet Rutte III Nederland letterlijk in de uitverkoop.

Het kabinet wil door middel van deze regeling ‘s lands positie en imago als belastingparadijs versterken en dit alles om de miljoenen van buitenlandse bedrijven binnen te halen. Deze bedrijven zijn erg happig aangezien er letterlijk ondergeboden wordt in hun voordeel. Uit de recente gepubliceerde Paradise Papers blijkt dat Nederland al goed onderweg is met de winst vergroting van de multinationals.

Mark Rutte speelt persoonlijke rol bij binnenhalen multinationals

De belastingdienst houdt graag afspraken met de multinationals geheim, zo blijkt uit een onderzoek van Trouw. Daarin werd aangetoond dat Procter & Gamble 676 miljoen euro wegsluisde naar het buitenland, wat door de vingers werd gezien door een belastinginspecteur.

Uit onderzoek van NRC blijkt ook dat multinationals tot 80 procent minder winstbelasting hoeven te betalen en dat zij de mogelijkheid krijgen om te onderhandelen over de af te dragen belastingen. Ditzelfde onderzoek toont aan dat Mark Rutte een persoonlijke rol heeft gespeeld bij het binnenhalen van verschillende bedrijven. Metro spreekt over een recordaantal bedrijven die de afgelopen jaren naar Amsterdam gekomen zijn als gevolg van de uitverkoop van Nederland.

De volgende uitverkoop die als lokaas moet dienen is de afschaffing van de dividendbelasting, welke op dit moment zorgt voor een jaarlijks inkomen van 1.4 miljard euro. Om bedrijven binnenlands te houden of naar Nederland te lokken is dit een prijs die betaald moet worden. Daarentegen kan de overheid niet zonder dit bedrag en zal de 1.4 miljard elders verworven moeten worden. Als gevolg van het wetsvoorstel is er een gelijkwaardig voorstel geschreven om de btw-inkomsten te verhogen. Dit komt hoofdzakelijk voort uit het verhogen van het btw-tarief van zes naar negen procent. Hiermee wordt de inkomstenbron verschoven van miljardenbedrijven naar de ‘gewone Nederlander’.

Een neerwaartse spiraal

De publieke verontwaardiging bij de burger is groot en keuzes van het kabinet worden als onacceptabel en woedend-makend ervaren. Er is veel ophef over het voorstel, voornamelijk in de media. De gewone burger heeft het gevoel dat deze nieuwe uitverkoop zal leiden tot een verhoging van kosten en derhalve een vermindering van koopkracht, welke directe gevolgen zal hebben op hun welzijn. Door de weerstand in de Tweede Kamer wordt gesuggereerd dat dit de positie van een nieuwe coalitie ernstig zal verslappen.

Op het moment dat een ander land een geboden korting op de belastingen doet, waardoor Nederland niet meer het voordeligste land is om je te vestigen, zullen bedrijven weer vertrekken. Als reactie hierop kan Nederland alleen maar wéér opnieuw in de uitverkoop. Hierdoor is het verminderen van de belastingen om buitenlandse multinationals binnen te halen een aanzet tot een neerwaartse spiraal in welke bedrijven steeds minder gaan betalen, de winst vergroten, en de burger met steeds minder geld laten zitten. Het is de taak van de overheid om het beste voor te hebben met de burgers die zij beschermen en vertegenwoordigen, maar in dit geval liggen belangen van de multinational en de burger in tweestrijd.

       
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.