TPOok!

 
avatar
   
Politiek

D66-minister gaat sleepwet erdoor duwen onder mom van ‘nepnieuwsbestrijding’

Doodeng: regering wil met Facebook & Google 'praten om nepnieuws te bestrijden'

Tags: ,

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde sleepwet waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, “noodzakelijk” om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer die gaat over ‘Russisch nepnieuws in Nederland’.

Nederland is volgens de minister doelwit van landen die nepnieuws verspreiden en daarmee proberen verkiezingen of andere interne aangelegenheden te beïnvloeden. De regering wil overleggen met media en technologiebedrijven zoals Facebook en Google om te kijken hoe deze dreiging kan worden tegengegaan.

Minister Kajsa Ollongren schrijft in de Kamer-brief:

“Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten. De verspreiding van nepnieuws is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor. Brede verspreiding van desinformatie kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop.”

Als voorbeeld noemt Ollongren een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt ze de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Anp/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.