Doneer aan TPO
 

Renovatie paleis Huis ten Bosch nóg duurder – Nu 28 miljoen euro meer dan begroot

Van 35 miljoen euro naar 59 miljoen euro naar 63 miljoen euro

Door: , 16:24, 13 november 2017

Van 35 miljoen euro naar 59 miljoen euro naar 63 miljoen euro

De renovatie van paleis Huis ten Bosch pakt nog duurder uit dan het kabinet eerder voorspiegelde. Er is 4,1 miljoen euro extra nodig wat de totale kosten brengt op 63,1 miljoen. Dat schrijft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) maandag aan de Tweede kamer. Hiervan is 1,1 miljoen prijsindexatie: door de aantrekkende economie zijn de prijzen van bouwproducten, uurlonen en bouwplaatskosten gestegen. Daarnaast is 3 miljoen extra nodig door bouwkundige tegenvallers.

SP: Mark Rutte mag dit uitleggen

In de zomer van 2015 moest minister-president Mark Rutte al toegeven dat de originele begrootte 35 miljoen euro moest worden opgehoogd naar 59 miljoen euro. SP Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van Rutte. De socialist zegt maandag tegen TPO: “De bouwkosten blijven oplopen, nu al bijna het dubbele van het oorspronkelijke bedrag. De renovatie lijkt een melkkoe voor de bouwondernemers. Premier Rutte mag volgende week in het Kamerdebat over de begroting voor de Koning uitleggen waarom hij de kosten niet in de hand kan houden.”

Staat paleis slechter dan gedacht

De bouwkundige staat van het paleis blijkt nog slechter te zijn dan eerder gedacht. Zo moeten daken en gevels geheel hersteld worden in plaats van gedeeltelijk. De bordestrap kan niet gerenoveerd worden, maar moet geheel worden vervangen. Verder moet er meer gedaan worden aan asbestsanering en bestrijding van houtrot. Er zijn geen hogere kosten voor de inrichting van het paleis voor de Koning, de Koningin en hun gezin, eerder lagere. Knops laat een extern bureau onderzoek doen naar de extra kosten.

 
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace