TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Halbe Zijlstra: Verdubbelen budget EU is geen goed voorstel

VVD-EP'er Jan Huitema: 'Bizar en vooral onnodig'

Het kabinet verwerpt het voorstel om het budget voor de Europese Unie te verdubbelen. ,,Geen goed voorstel’’, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra maandag in Brussel. “We hebben 280 miljard euro nodig in plaats van de 140 miljard die we nu jaarlijks krijgen”, zei de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani tegen Duitse media. Hij denkt aan Europese belastingen, bijvoorbeeld op financiële transacties op de beurs.

“We proberen natuurlijk dat Nederland als nettobetaler niet de toprekening krijgt’’, aldus Zijlstra. Hij gaat inzetten op modernisering van het budget, zoals het koppelen van uitgaven aan het nakomen van afspraken, bijvoorbeeld op het gebied van migratie en de rechtsstaat.

Zijlstra denkt dat ‘als vooruitstrevende duurzame landbouwondernemers in aanmerking kunnen komen voor financiële ondersteuning, dat in Nederland wel eens veel meer kan opleveren dan de korting (rebate) van een miljard euro die Nederland krijgt. Dat zal de tijd uitwijzen’. Het uitgangspunt is verder ‘dat het vertrek van de Britten niet leidt tot een hogere rekening voor Nederland’.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema noemde het voorstel van Tajani ‘bizar en vooral onnodig’. Hij vindt dat er keuzes moeten worden gemaakt, om te voorkomen dat er geld wordt verspild aan’,politieke paradepaardjes’. Hij stelt een ,’Europese Zalmnorm’ voor: de inkomsten mogen niet langer de uitgaven bepalen.

Ook zijn SGP-collega Bas Belder vindt een hogere EU-begroting ‘onwenselijk en onnodig’. Hij vindt dat de EU betere prioriteiten moet stellen.

De Europese Commissie komt in mei met voorstellen voor de begroting voor de periode 2021-2028. Een woordvoerder wilde niet ingaan op Tajani’s schot voor de boeg.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.