TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

‘Turkije glijdt af naar fascisme’

Onze 'gewaardeerde NAVO-partner'

Deniz Yücel, de Duits-Turkse journalist die sinds februari door Ankara wordt vastgehouden, beschuldigt de Turkse president Tayyip Erdogan ervan zijn land te onderwerpen aan “een regime van angst”. Turkije glijdt af naar fascisme, zegt hij.

Yücel (44), correspondent voor de krant Die Welt, maakt zijn opmerkingen in een uitgebreid interview met de Duitse krant in de editie van zaterdag. Het interview is volgens de krant schriftelijk afgenomen via de advocaten van Yücel.

De Turkse autoriteiten arresteerden Yücel op 14 februari op beschuldiging van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Dat gebeurde tijdens een golf van aanhoudingen na de mislukte couppoging in juli 2016.

Yücel zegt tegen de krant dat hij in eenzame opsluiting zit in de Silivri-gevangenis, ten westen van Istanbul. “Eenzame opsluiting is een marteling”, vertelt hij.

Maar Yücel zegt dat Erdogan zelf het meest te vrezen heeft: “Hij weet wat hij kan verwachten als hij de macht verliest, en daarom onderwerpt hij de hele samenleving aan zijn regime van angst.”

Duitsland steunt een klacht van Yücel bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en heeft herhaaldelijk opgeroepen hem en andere Duitsers die in Turkije worden vastgehouden vrij te laten.

Yücel zegt dat hij, zoals veel critici van Erdogan, teleurgesteld was dat het Hof zaken heeft afgewezen die waren ingebracht door leraren en overheidswerknemers die getroffen zijn door het harde optreden, wat volgens Erdogan noodzakelijk is om de stabiliteit van Turkije te waarborgen.

De detenties hebben bijgedragen aan een sterke verslechtering van de betrekkingen tussen de twee NAVO-bondgenoten.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.