Politiek

Geert Wilders (PVV) wil massaprotesten tegen de islamisering van Nederland en België

03-11-2017 16:25

PVV-leider Geert Wilders heeft bij een bezoek aan Brussel opgeroepen tot massaprotesten tegen de ‘islamisering’ van Nederland en België. Hij wil, samen met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter, “het maatschappelijk verzet bundelen”. Hij kondigde aan zelf aanwezig te zullen zijn bij de manifestaties in Nederland.

Wilders was naar België gereisd om met Dewinter rond te kijken in Molenbeek, dat wordt gezien als een broeinest voor jihadisten. Meerdere terroristen die bij de aanslagen in Parijs in 2015 en in Brussel in 2016 waren betrokken, kwamen uit Molenbeek of hebben er andere banden mee.

De burgemeester van Molenbeek verbood de ‘islamsafari’ echter en vaardigde een gebiedsverbod voor het duo uit. Ook elders in Brussel, onder meer bij de Grote Moskee, was het tweetal niet welkom.

Op een persconferentie verklaarden de politici bij de Belgische Raad van State tegen het verbod in beroep te zullen gaan. “We kunnen niet aanvaarden dat delen van onze steden niet toegankelijk zijn voor parlementariërs. De dreiging van arrestatie is totaal onacceptabel”, zei de PVV-leider. Volgens Dewinter is Molenbeek nu ,,een islamitische no-gozone in mijn eigen hoofdstad.”

“We moeten ons grondgebied terugveroveren”, zei Wilders. “We zullen dus het volk moeten mobiliseren, geweldloos en democratisch, om de regeringsleiders te laten zien dat heel veel mensen dat niet meer pikken.”

Wilders keerde naar Nederland terug, maar Dewinter kwam vrijdagmiddag op de gemeentegrens van Molenbeek checken of het gebiedsverbod werd gehandhaafd. Daar werd hij door de politie weggestuurd.

 

Anp