Politiek

Geert Wilders (PVV) en Klaas Dijkhoff (VVD) staan stil bij Theo van Gogh

02-11-2017 18:15

Tijdens het debat over de regeringsverklaring hebben PVV-leider Geert Wilders en VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff Theo van Gogh gememoreerd. De filmmaker/publicist overleed 13 jaar geleden bij een islamitische aanslag op zijn leven in Amsterdam.

Wilders zei Van Gogh alleen maar te kunnen eren door kritiek op de islam te hebben. De PVV’er denkt niet dat hij en Van Gogh het op elk punt eens zouden zijn geweest. Wilders hoopt dat voor- en tegenstanders van zijn partij in de Tweede Kamer elkaar wel op één punt kunnen vinden:  “Dat je altijd moet kunnen zeggen wat je wilt.” Vervolgens vroeg hij de nieuwe regering ‘deislamisering’ onderdeel van beleid te maken.

Dijkhoff zei altijd een groot bewonderaar van Van Gogh’s ‘onverschrokken toon’ te zijn geweest. “Hij zou ons nu ook allemaal bespot hebben.”

Moslimterrorist Mohammed Bouyeri schoot op dinsdag 2 november 2004 de 47-jarige filmmaker tijdens de ochtendspits in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost van zijn fiets. B. sneed vervolgens de hals van Van Gogh door en spietste een brief op zijn lichaam. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Lees ook

Gijs van de Westelaken -Bent u ook zo benieuwd naar die ‘verdwenen’ Van Gogh-tapes?