Politiek

Klaas Dijkhoff (VVD) is bereid samen te werken met oppositie

01-11-2017 14:54

De coalitie staat open voor samenwerking met andere partijen in de Tweede Kamer. Dat benadrukte fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD woensdag. De volksvertegenwoordigers praten over de plannen van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Minister-president Mark Rutte zei tijdens het afleggen van zijn Regeringsverklaring ook al dat ‘deur van de Trêveszaal’ op een kier staat.

“Het verhaal schept verwachtingen”, reageerde PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Hij vroeg een bezuiniging van een half miljard op mensen met een arbeidsbeperking ongedaan te maken. Op de vraag of hierover valt te praten, antwoordde Dijkhoff: ,,Ik wil er best naar kijken.”

De coalitie heeft een meerderheid van één zetel in zowel de Eerste als Tweede Kamer. De VVD-leider hoopt dat het regeerakkoord de basis zal vormen van ,,bredere samenwerking”. ,,Onze taak is groter dan onze eigen achterban”, voegde hij eraan toe.

Hij wil met GroenLinks-leider Jesse Klaver samenwerken om tot een klimaatwet te komen. Een klimaatwet ingediend door GroenLinks en PvdA kreeg eerder ook steun van SP, D66 en ChristenUnie. ,,Het gaat er mij om dat ie (de wet) goed is. De oorsprong is mij dan minder belangrijk”, zei Dijkhoff.

Linkse oppositiepartijen vielen de liberale fractievoorzitter aan op de afschaffing van de dividendbelasting van 1,4 miljard euro door het kabinet. SP’er Emile Roemer meent dat hiermee een ,,belastingoorlog” in Europa wordt begonnen. Dijkhoff zei dat de maatregel belangrijk is om banen te behouden.

ANP/TPO