Politiek

Meerderheid CDA-achterban vindt het maar niks dat Sybrand Buma Sleepwet-referendum wil negeren

31-10-2017 15:37

Een meerderheid van de CDA-achterban is kritisch over de aankondiging van fractievoorzitter Sybrand Buma dat hij de uitkomst van het raadgevende referendum over de zogenoemde aftapwet hoe dan ook wil negeren. Van de CDA-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel antwoordde 53 procent ‘geen begrip’ te hebben voor Buma´s opmerking, 44 procent heeft wel begrip. Alleen de VVD-achterban staat in meerderheid achter Buma.

Kiezers van andere partijen geven nog vaker aan dat ze zich niet kunnen vinden in deze opstelling. Driekwart van de bijna 22.000 respondenten zegt er geen begrip voor te kunnen opbrengen. Leden van het opiniepanel die op de SP, PVV en Forum voor Democratie hebben gestemd, vinden bijna allemaal (94 tot 96 procent) dat het kabinet de uitslag niet bij voorbaat al naast zich neer mag leggen.

Buma suggereerde dat het kabinet het hierover eens is, maar D66 vindt die uitspraak onverstandig. De partij stemde tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Van de leden van het opiniepanel is 53 procent tegen de wet en 34 procent voor. De rest weet het niet of heeft geen mening.

Lees ook

EenVandaag – Geen begrip voor Buma’s ‘uitslag negeren’

Eerste barstje in coalitie: D66 noemt uitspraak Sybrand Buma (CDA) over referendum sleepwet ‘onverstandig’

Video – Thierry Baudet legt in 1 minuut en 9 seconden uit waarom hij oproept tot een boycot van het CDA