Politiek

GroenLinks Amsterdam verslikt zich in Eberhard van der Laan-affaire

30-10-2017 11:54

De onthulling zondag van Elsevier over de geheime anti-radicaliseringsoperatie van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan kwam als donderslag bij heldere hemel. Later op de dag eisten verschillende hoofdstedelijke partijen opheldering. Alleen GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink was sceptisch. Sterker, hij noemde op Twitter de reacties hijgerig en hysterisch. Want:

 

“De raad heeft er afgelopen maart over gesproken met toenmalige loco Ollongren. Sommige partijen waren enthousiast over online strategie, andere minder.”

 

Klopt niet, zegt auteur Nikki Sterkenburg van Elsevier. Zij schrijft maandag dat Groot Wassink de ‘Witte Campagne’ bedoelt, een officiële campagne van de gemeente Amsterdam waar onder meer ook het project ‘DNA Amsterdam’ onder valt. Dit plan was opgezet als een massacampagne.

Volgens Elsevier droeg het project waar de raad niets over te horen kreeg de codenaam Grijze Campagne. Het idee was om jongeren met YouTube-filmpjes weg te houden van radicalisme. In de video’s vertelt een Marokkaanse Amsterdammer over zijn problemen. Voor de kijker is niet duidelijk dat hij een acteur is en dat hij voor de gemeente werkt. Wethouders en de gemeenteraad werden daar niet over geïnformeerd.

Uiteindelijk kreeg Van der Laan onenigheid met de verantwoordelijke ambtenaren. Het strafontslag van ambtenaar Saadia a.T. zou met het project samenhangen. De gemeente deed aangifte tegen haar vanwege belangenverstrengeling en fraude. Maar een betrokkene zegt tegen Elsevier dat zij ‘niet eens bevoegdheden had om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen’.

Raadsleden bespreken de kwestie donderdag in een commissievergadering.

Lees ook

Elsevier – GroenLinks haalt campagnes Van der Laan door elkaar