TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum voor Democratie nu op 11 zetels

Laagste score in 5 jaar voor PVV

In de weekpeiling zelf zien we weinig verschuivingen. FvD staat nu op 11 zetels en de PVV op 17 (de laagste score in 5 jaar).

Bij de andere vragen zien we het patroon dat vaak gezien wordt bij het aantreden van een nieuw kabinet (zeker als het veel nieuwe gezichten kent, zoals nu het geval is). Positievere scores dan in de afgelopen maanden. Dit zijn de zogenaamde wittebroodsweken voor een kabinet.

Nieuwe kabinet

Terwijl twee weken geleden 41 procent aangaf te hopen dat dit kabinet de rit zal uitzitten, is het nu 50 procent. (pdf) Bij de kiezers van de regeringspartijen was dat twee weken geleden 70 procent, nu is het 88 procent. Maar ook bij kiezers van PvdA, GroenLinks en FvD zien we stijgingen van 10 procent. Alleen bij SP- en PVV-kiezers blijven die percentages heel laag. Inmiddels denkt 38 procent dat het kabinet de rit uitzit, dat was 32 procent.

De kiezers van de regeringspartijen hebben vertrouwen in de 16 ministers.
Carola Schouten scoort onder alle Nederlanders het hoogst van alle ministers, gevolgd door Slob, Ollongron, Rutte en Hoekstra.

De overige VVD-ministers staan onderaan het lijstje. De twee bewindslieden die overkomen uit het vorig kabinet (Wiebes en Dekker) scoren het laagst.

Bij het vertrouwen in de fractievoorzitters scoort Dijkhoff duidelijk hoger dan de overigen. Alleen bij SP- en PVV-kiezers scoort hij laag.
Daarachter komen de fractievoorzitters Segers, Pechtold en Buma. Die score is te danken aan het feit dat kiezers van de vier regeringspartijen (vrij) positief zijn over deze onderhandelaars bij de vorming van het kabinet.

De ervaring leert dat deze hogere scores enkele maanden na het aantreden van het kabinet gaan dalen. Als het dit keer ook gebeurt is het wel de vraag of dit al het geval is voorafgaande aan de gemeenteraadsverkiezingen, die op 19 maart 2018 gehouden zullen worden.

Lees ook

Annabel Nanninga lijsttrekker Forum voor Democratie Amsterdam – ‘Ik ga politiek aanpakken wat ik als opiniemaker zo vaak aan de kaak stelde’

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.