TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Sybrand Buma (CDA): Kabinet gaat uitslag referendum sleepwet negeren

'En ik wil dat die sleepwet doorgaat'

Het kabinet zal de uitslag van het referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten negeren. Dat stelt CDA-leider Sybrand Buma in een interview in de Volkskrant. ,,Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.”

“En ik wil dat die sleepwet doorgaat.” Volgens Buma denkt de rest van de coalitie er ook zo over. Hij noemt het referendum ‘een rest uit het verleden’ en ziet daarom ook niet goed hoe de uitslag moet worden overgenomen, ‘terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen’.

Volgens de CDA-leider leent het onderwerp zich ook niet voor een volksraadpleging. Hij noemt de wet een ‘buitengewoon ingewikkeld ding met enorme consequenties als het niet doorgaat’. Buma vindt dat daar niet enkel met een ja of een nee over moet worden gestemd.

Het referendum zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook dat ‘klopt gewoon niet’ volgens Buma. Niet in iedere gemeente vinden dan verkiezingen plaats.  “Op sommige plekken krijgt je dus een opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent.”

De aanvragers van het referendum spreken van de ‘sleepwet’, omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.