Politiek

Bert Koenders (PvdA) niet betrokken bij benoeming partijgenoot op Buitenlandse Zaken

25-10-2017 14:57

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was niet betrokken bij het besluit om partijgenoot René Cuperus om het ministerie te benemen als ‘Tegendenker’. Cuperus is werkzaam voor het wetenschappelijk instituut van de sociaal-democraten – de Wiardi Beckman Stichting – en bekend als columnist van De Volkskrant. D66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had om opheldering gevraagd nadat hij ‘vriendjespolitiek‘ vermoedde na een publicatie van De Telegraaf.

Koenders schrijft woensdag aan de Tweede Kamer:

 

“Ik ben bij het besluit dat tot deze benoeming heeft geleid niet betrokken geweest.”

 

Cuperus gaat gedurende één jaar drie dagen per week aan de slag als ‘scholar in residence’ bij de Eenheid Strategische Advisering (ESA). Die ESA geeft strategisch advies aan de gehele ambtelijke en politieke leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over alle terreinen waar het ministerie zich mee bezighoudt..

Een interne of externe sollicitatieprocedure werd niet in gang gezet, maar volgens Koenders is dat verdedigbaar omdat het gaat om een aanstelling van een jaar, voor drie dagen in de week, wat hij omschrijft als een ‘korte periode’.