TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Amsterdamse, landelijke politici eisen garanties veiligheid Can Dündar bij Vrijheidslezing De Balie

'Erdogan wants to use Interpol as his personal police force in Europe'

Amsterdamse raadsleden roepen de gemeente op te garanderen dat Vrijheidslezer Can Dündar niet gearresteerd zal worden tijdens zijn bezoek aan De Balie.

Dündar besloot eerder wegens veiligheidsredenen niet fysiek aanwezig te kunnen zijn bij zijn eigen Vrijheidslezing op 1 november. Een Turkse officier van justitie had een verzoek gedaan aan Interpol om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor Dündar. Interpol reageert niet op de vraag van Dündar of ze ook daadwerkelijk tot arrestatie over zullen gaan.

Dündar besloot woensdagochtend zich ondanks de veiligheidsrisico’s strijdbaar op te stellen en toch naar De Balie te komen om zich juist nú te spreken over de situatie voor journalisten in Turkije en vóór persvrijheid.

Geschokte politici

Amsterdamse en landelijke politici reageerden geschokt op het nieuws dat Dündar niet kon komen en hebben woensdag aangeven zijn veiligheid in de hoofdstad te willen garanderen. Verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Sadet Karabulut (SP), Dilan Yesilgoz (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) stelden vandaag Kamervragen over de situatie. Onder meer VVD, SP en GroenLinks geven aan Dündar’s komst te steunen.

Rutger Groot Wassink (raadslid in Amsterdam voor GroenLinks):

 

“Juist in een vrije stad als Amsterdam moet de lezing van de heer Dündar gewoon plaats kunnen vinden. Het is onacceptabel dat de Turkse overheid dat denkt te kunnen blokkeren. De fractie van GroenLinks dringt er dan ook sterk bij het gemeentebestuur op aan om in te staan voor de veiligheid van de heer Dündar zodat De Vrijheidslezing door kan gaan.”

 

Marianne Poot (raadslid in Amsterdam voor VVD):

 

“Wij willen dat het gemeentebestuur bekijkt welke maatregelen zij kunnen treffen om Dündar veilig te laten komen.”

 

Can Dündar:

 

“Erdogan wants to use Interpol as his personal police force in Europe. If Interpol and the European government (Like the Spanish) wants to help him that would be their choice. We will challenge it. Thus, I decide to come to De Balie, whatever the risks are…”

 

(Dit was een persbericht.)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.