TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Hoger beroep Minder Marokkanen-proces Geert Wilders in mei

Advocaat Geert Jan Knoops: Eerder vonnis was dolksteek voor vrijheid van meningsuiting

Het hoger beroep in het ´minder-Marokkanen-proces´ tegen PVV-leider Geert Wilders zal waarschijnlijk op donderdag 17 mei 2018 beginnen. Dat heeft de voorzitter van het gerechtshof in Den Haag gezegd tijdens de eerste regiezitting, die plaatsvindt in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Wilders is dinsdag zelf aanwezig bij de zitting, waarop beide partijen hun grieven en bezwaren kenbaar kunnen maken en hun onderzoekswensen kunnen indienen. De politicus wordt vervolgd, omdat hij op 19 maart 2014 zijn aanhangers liet roepen dat ze ‘minder Marokkanen’ wilden en dat hij dat zou gaan regelen.

Geert Jan Knoops: Eerder vonnis was dolksteek voor vrijheid van meningsuiting

Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops wil onder meer dat er een ‘gedegen wetenschappelijk onderzoek’ wordt gedaan naar belangrijke elementen in deze ‘bijzondere zaak’. Het gaat dan onder meer om de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting. Volgens Knoops is een onderzoek noodzakelijk, omdat het gaat om een belangrijk fundament van de democratie en de rechtsstaat.

Hij laakte in dat verband het vonnis van de rechtbank in Den Haag uit december 2016, dat volgens hem feitelijke misslagen bevat. Daarmee kreeg de vrijheid van meningsuiting een ‘juridische dolksteek’, zei de advocaat. Maar ook naar andere begrippen moet nader onderzoek komen om de zaak goed te kunnen voeren, vindt hij, verwijzend naar verdragen en wetenschappers. Het gaat onder meer om de begrippen discriminatie en ras en de vraag wat nu wel of niet een bijdrage is aan het publieke debat.

OM: Wilders’ positie als politicus zou juist strafverhogend moeten zijn

Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan omdat het een hogere straf wil. Maar ook vindt de advocaat-generaal dat Wilders ten onrechte was vrijgesproken van het aanzetten tot haat. Wilders werd alleen schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Hij kreeg geen straf opgelegd.

De advocaat-generaal vindt dat Wilders’ positie als politicus juist strafverhogend zou moeten zijn. Het debat moet weliswaar stevig gevoerd worden ten behoeve van de democratie ‘maar uitingen van onverdraagzaamheid mogen we niet dulden. Binnen de Tweede Kamer mag hij alles zeggen. Buiten de Kamer mag hij kwetsen, choqueren en verontrusten’, aldus het OM.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.