TPOok!

 
Reportage

Rondgang leert: Amsterdamse politiek heeft zin in Annabel Nanninga (FvD)

Maar: 'Een woord als dobberneger zal niet geaccepteerd worden'

Terwijl het nieuws van de overstap van Annabel Nanninga naar de Amsterdamse politiek op de redactie van TPO nog nadreunt en het in open riool Twitter al 24 uur bal is, vroegen wij ons af hoe haar nieuwe collega’s zelf denken over de komst van Nanninga als vertegenwoordiger van Forum voor Democratie (FvD) in hun midden. Een rondgang langs enkele lijsttrekkers en fractievoorzitters. “Ik denk dat het leuke, pittige debatten worden met Annabel. Bring it on!”

D66: Een woord als ‘dobberneger’ zal niet geaccepteerd worden

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig haalde zondag op Twitter hard uit: hij noemde Nanninga alt-right’. Een dag later is hij iets genuanceerder. Tegen TPO zegt Van Dantzig: “Annabel Nanninga zet als rechtse opiniemaker de discussie graag op scherp, soms over het randje heen. Een woord als ‘dobberneger’ zal in de Amsterdamse raad niet geaccepteerd worden. Een volksvertegenwoordiger heeft naast het voeren van een spannend debat ook de taak om het uitvoerend bestuur van de stad goed en op inhoud te controleren. Dat vraagt om een andere grondhouding. Maar heb de indruk dat ze dat kan. En haar kiezers hebben recht op vertegenwoordiging, ook in de gemeenteraad van Amsterdam.”

VVD denkt al aan combinaties

Coalitiegenoot VVD trapt open deuren in, maar staat niet onwelwillend (lees: ze geven niet echt een mening maar sluiten ook niets uit) tegenover Nanninga en haar partij. Fractievoorzitter Marja Ruigrok: “Democratie is voor iedereen. Benieuwd hoe Forum het gaat doen in de verkiezingen en dan gaan we kijken wat voor combinaties er mogelijk zijn”

SP: ‘Ik ken haar niet’

Voor collegepartij SP is Nanninga een onbekende. “Ik ken haar niet,” aldus fractievoorzitter Daniël Peters.”Ik heb haar wel eens wat als columnist zien zeggen. Ik zie vaker dat columnisten de overstap naar de politiek maken. Het is alleen maar goed als mensen duidelijke meningen hebben, daar is een arena voor: een parlement. Lokaal dan wel landelijk.”

Verder wil de SP’er zich niet branden aan analyses of meningen: “Ik ben benieuwd naar haar partij. Dat je een gekozen burgemeester wilt snap ik. Maar daar kom je niet ver mee in de gemeenteraad. Dan had je ergens anders de verkiezingen beter moeten winnen.”

Peters vraagt zich af of Forum voor Democratie ook daadwerkelijk met oplossingen komt voor de Amsterdamse problemen. Hij vindt dat interessanter dan wie de partij als lijsttrekker naar voren schuift.

CDA hoopt op medestrijder ‘tegen linkse onzin’

Het CDA kijkt uit naar de samenwerking zegt fractievoorzitter Diederik Boomsma. “Dat wordt gezellig, ik zie uit naar onze samenwerking. Bijvoorbeeld over erfpacht.”

Vooral de samenwerking tegen ‘linkse onzin’ ziet Boomsma zitten: “Ik hoop dat ik daarin een medestrijder heb.”
Wat die linkse onzin dan is? “Van die symbolische dingen zoals een bomvrije gemeente en wapenhandelvrije gemeente. Daar moet het niet over gaan. We moeten de problemen in de stad oplossen.”

Boomsma vindt het dus positief dat Nanninga zich in de strijd mengt. Maar: “Uiteraard vind ik dat mensen op ons moeten stemmen. Laten we er mooie wedstrijd van maken”, besluit Boomsma.

GroenLinks: ‘Bring it on!’

GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink verheugt zich op de komst van Nanninga naar de Stopera. “Het zal niemand verbazen dat het gedachtegoed van GroenLinks en Forum voor Democratie lichtjaren van elkaar verwijderd zijn.”

Maar de komst van de partij en Nanninga is ‘hun democratisch recht’. Groot Wassink: “Ik denk dat het leuke, pittige debatten worden met Annabel.” Als boodschap aan Nanninga heeft Wassink: “Bring it on!”

PvdA: ‘Ik heb de afgelopen tijd gezien dat ze Amsterdam een rotstad vond’

“Het is me niet ontgaan”, reageert PvdA-voorvrouw Marjolein Moorman. “Leuk dat er nog een vrouw meedoet, er is een groot tekort aan vrouwen in de politiek.  Zij is ook moeder. Dus we hebben wel wat overeenkomsten.”

Lastig vindt Moorman het wel of ze met Nanninga zou samenwerken. “Ik heb de afgelopen tijd gezien dat ze Amsterdam een rotstad vond. Ik weet niet of dat haar mening is of die van Forum voor Democratie. Maar laten we maar het debat aangaan. Daar heb ik Thierry ook voor uitgenodigd na de advertentie in Het Parool waarin ze het hebben over ‘de PvdA-maffia’. Tot op heden heeft Thierry niet gereageerd. Ik hoop dat Annabel wel dat debat aan wil gaan.”

Hoe nu verder met Amsterdam dat ooit een links-progressieve stad was? Moorman: “Hoezo was? Dat zijn we nog steeds. Er zijn vroeger ook rechts-populistische partijen in de raad geweest”, daarmee verwijzend naar de Centrum Democraten. “Maar ik zeg niet dat ik vind dat Forum voor Democratie gelijk staat aan de Centrum Democraten.”

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.