TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Nieuwe kabinet krijgt langzaam vorm

Steeds meer namen gelekt

Het nieuwe kabinet Rutte lll krijgt steeds meer vorm. Dinsdag lekten meer namen uit van de nieuwe ploeg. Zo zijn Kajsa Ollongren (D66) en Hugo de Jonge (CDA) gevraagd vicepremier te worden. Ook werd bevestigd dat Ollongren beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is.

Ollongren is daardoor niet beschikbaar als waarnemend burgemeester van Amsterdam. Zij neemt momenteel de taken waar van Eberhard van der Laan, die op 5 oktober stierf aan de gevolgen van longkanker.

Het CDA heeft de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge op het oog als vicepremier in het kabinet Rutte lll. Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel, moet minister van Defensie worden, zo bevestigen ingewijden berichtgeving van RTL Nieuws. De Jonge wordt een van de twee ministers op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij gaat zich bezighouden met de langdurige zorg.

Ook is bevestigd dat CDA-senator Wopke Hoekstra minister van Financiën wordt. Hij is nu vicevoorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Eerder kwam al naar buiten dat VVD’er Eric Wiebes, nu nog staatssecretaris van Financiën, minister van Economische Zaken en Klimaat wordt en dat Halbe Zijlstra, fractievoorzitter bij de VVD, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken is.

Andere bewindspersonen van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn nog niet bekend. Maar bij de ChristenUnie zal Carola Schouten vrijwel zeker het kabinet ingaan en bij D66 Wouter Koolmees. Ze waren beiden de rechterhand van hun fractieleider bij de formatieonderhandelingen.

Verscheidene media meldden verder dat CDA’er Ferdinand Grapperhaus waarschijnlijk een van de ministers van Veiligheid en Justitie wordt. Dat wordt nog niet bevestigd. Bij D66 wordt Tweede Kamerlid Ingrid van Engelshoven nog genoemd als kandidaat voor een kabinetspost. Bevestiging is er niet. D66-voorman Alexander Pechtold heeft woensdag en donderdag nog gesprekken met kandidaten.

 

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.