Doneer aan TPO
 

EU-deughandboek journalistiek: ‘Geen etnische achtergrond benoemen bij criminaliteit’

1984-Nieuwspraak, want woorden zijn kwetsend en kwetsen is haat

Door: Bert Brussen, 20:04, 17 oktober 2017

Alstublieft, uw 1984-Nieuwspraak-maatschappij is weer een stapje dichter bij de vervolmaking. Dit is de mede door het Rechten, Gelijkheid en Burgerschaps-programma van de EU gesubsidieerde ‘journalistieke richtlijn’ (ethische code, zo u wilt) voor verslaggeving over ‘minderheden’ en ‘migratie’. Onderdeel van het project Respect Words – Against Hate Speech.

Want zomaar even objectief journalistiek feitelijk verslag doen van problemen met vluchtelingen, de multiculturele samenleving of specifieke minderheden als moslims kan natuurlijk niet. Dat is al gauw kwetsend dus ‘hatespeech’. Maar met dit fijne handboek bomvol tips ter zelfcensuur, wegkijken en onwaarheidsvinding kan de echte wereldverbeterende journalist lekker deugend policor aan de slag zonder ‘haat te voeden’ of ‘extremisten in de kaart te spelen’. Goed nieuws dus voor alle ‘journalisten’ van VICE.

Taal is kwetsend

Wat staat er allemaal in dit Nieuwspraak Handboek der Journalsitiek?

Nou, bijvoorbeeld dat ‘taal’ heel gevoelig kan zijn want #respectwords (lol), dat stereotyperingen verboden zijn (zo mogen er geen ‘moslimcommunities’ bestaan want moslims zijn allemaal individuen hoor!), dat verhalen over minderheden per definitie veel complexer zijn dan verhalen over gewone mensen, dat we om de toon en de context moeten denken, dat ‘hate speech’ nooit zomaar mag worden overgenomen maar alleen in een duidelijke context om het te debunken en, natuurlijk, dat de journalistiek niet sensationeel en tendentieus mag zijn want dan onthouden mensen toch maar het verkeerde.

Right.

Tsunami van policor

Veel erger wordt het bij de aanbevelingen over ‘verslag doen van migratie’. Of we wel even willen oppassen niet te spreken over een ‘tsunami’ en andere dingen die vluchtelingen ontmenselijken en of we wel voldoende positieve verhalen willen vertellen over migranten. Anders gaan mensen maar negatief denken over migranten die negatieve dingen doen, en dat zijn waarheden die niet de bedoeling zijn.

Het woord ‘illegalen’ mag al helemaal niet worden gebruikt (want geen mens is illegaal) en ‘vluchtelingen die illegaal hier zijn’ zijn eigenijk ‘mensen die het land zijn binnen gekomen zonder toestemming’ (hallo Nieuwspraak! Hallo 1984!) . Zomaar oneliners van populistische politici herhalen is ook verboden en het komt er eigenlijk op neer dat er helemaal niet, überhaupt niet, kritisch mag worden bericht over vluchtelingen, migranten, asielzoekers en illegalen. Zo wel, dan graag met veel migranten aan het woord en met benadrukking van alle positieve dingen die migranten brengen. En nogmaals: gaarne veel, heel veel positieve propaganda verhalen brengen over de multiculturele samenleving

Bij verslaggeving over moslims: er is niet ‘een moslim’ of één islam’ maar er zijn slechts individuen en die zijn ook nog eens allemaal enorm divers en focussen op de onderdrukking van vrouwen binnen de islam is stom en gemeen, want daarvoor moet je respect hebben ofzoiets. Dus je mag ook beslist geen foto’s gebruiken van vrouwen in burka en dergelijken, want dat zorgt maar weer voor een realistisch verkeerd en dus kwetsend beeld.

Etnische achtergrond

Maar de grote bonus is toch wel de richtlijn waarin staat dat de journalist sowieso maar beter terughoudend kan zijn in het vermelden van etnische achtergrond, religie of zelfs maar seksualiteit. Dat geldt natuurlijk al helemaal in het geval van criminaliteit en terrorisme: criminaliteit komt immers overal voor, ook onder autochtonen, oftewel “Noem bij verslag doen over criminaliteit de etnische achtergrond alleen als dit ook echt noodzakelijk is”. Als het gaat om terreur besef dan: “Er bestaat geen directe link tussen terrorisme en migratie” (het staat er echt!).

Ziet u wel? 1984 is here to stay! De waarheid is wat de media schrijven, de media schrijven voortaan ‘haatvrij’ en hebben respect voor woorden, er is geen waarheid, leugen = waarheid.

Regenboog en eenhoorns

Wij gaan er van uit dat De Correspondent, KRONCRV/Hans Laroes, die enge contructiefjournalistieke sekte van de christelijke Hogeschool Windesheim en natuurlijk al die laffe ondertekenaars van het Grote Policor Positieve Fopjournalistiek Manifest dit foldertje met journalistieke 1984-richtlijnen voortaan als hun enige en ware handboek zullen beschouwen.

Mocht het u binnenkort opvallen dat er ineens geen problemen meer zijn met de multiculturele samenleving, de islam, vluchtelingen of asielzoekers besef dan dat die er nog wel gewoon zijn maar dat er geen verslag meer van wordt gedaan in de policor deugmedia en dat u, via de EU, ongewild heeft meebetaald aan deze cursus wegzuiveren van elementaire waarheden in de media.

Regenbogen en eenhoorns, veel plezier met dubbeldenken! En onthoud: multiculturele samenleving en islam = vrede, liefde en tolerantie!

 

 


 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties