TPOok!

 
Politiek

Pieter Omtzigt (CDA) stap dichterbij erkenning van genocide door ISIS op Yezidi

Als de regering de genocide erkent, kunnen onder meer terugkeerders zwaarder worden aangepakt

Donderdag heeft de parlementaire assemblee van de Raad van Europa unaniem het rapport van Pieter Omtzigt over ISIS en genocide aangenomen.

Daarmee verzoeken de parlementariërs uit 47 lidstaten:

– Om de genocide die ISIS pleegt op Yezidi, christenen en niet-Soenitische moslims te erkennen en daarmee te verklaren dat de genocide conventie van kracht is.

– Om de ISIS strijders te vervolgen voor genocide, zowel in nationaal als in internationaal verband (Internationaal Strafhof en VN)

– Het bewijs tijdig te verzamelen.

Omtzigt deed ook onderzoek naar hoe landen nu met ISIS strijders omgaan die afkomstig zijn uit eigen land. Een aantal landen neemt nog nauwelijks actie tegen terugkeerders, terwijl zij wel mogelijk medeschuldig zijn aan genocide.

Omtzigt: “Europese landen moeten de genocide erkennen. Daarmee erkennen ze ook dat duizenden van hun eigen onderdanen genocide plegen. Die moeten zij oppakken en straffen voor genocide. Zowel om recht te doen, als om hun eigen bevolking te beschermen. Immers de terugkeerders waren betrokken bij ISIS aanslagen in onder andere Parijs, Brussel en Manchester.”

Ondertussen, in het regeerakkoord, staat de volgende bepaling over ISIS en genocide:

Leidend bij de erkenning van genocides zijn voor de Nederlandse regering uitspraken van internationale gerechts-of strafhoven, eenduidige conclusies volgend uit wetenschappelijk onderzoek en vaststellingen door de VN. Nederland handelt overeenkomstig de verplichtingen die voortvloeien uit het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide. In de VN-Veiligheidsraad zet Nederland zich actief in voor de bestrijding van ISIS en de berechting van ISIS-strijders.

Het is letterlijk een definitiekwestie maar als de nieuwe regering de genocide op de Yezidi ook daadwerkelijk erkent als genocide, geeft dat een heel nieuw niveau van onderzoek en rechtspraak. En, uiteindelijk, gerechtigheid. De unanieme aanname van het rapport-Omtzigt door de parlementaire assemblee van de Raad van Europa heeft dat een stap dichterbij gebracht.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.