Politiek

Jeanine Hennis (VVD) treedt af als minister van Defensie

03-10-2017 21:03

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) is dinsdagavond afgetreden als minister van Defensie. Zij deed dit na het debat met de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeval in Mali. De OVV concludeerde eind vorige maand dat Defensie ernstig is ‘tekort geschoten’ in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde.

Hennis zei aan het einde van het debat:  “Ik ben politiek verantwoordelijk. Ik neem die verantwoordelijkheid ten volle. Het stopt hier vandaag. Ik stop als minister van Defensie.” Ze liet weten dat tekorten bij Defensie nooit een excuus kunnen zijn. Hennis maakte bekend dat ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp ook opstapt.

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen vorig jaar om tijdens een oefening met een 60 mm-mortier toen een granaat ontplofte. Een derde militair raakte ernstig gewond. De granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp.

De projectielen waren eerder via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was.

Dit bericht wordt aangevuld