Politiek

Jeanine Hennis (VVD) dinsdag op de grill vanwege mortierschandaal

29-09-2017 14:02

D-Day voor minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) dinsdagmiddag om 15.45 uur. Dan gaat de Tweede Kamer in debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake het mortierongeval in Mali. De raad concludeerde deze week dat de granaat die vorig jaar ontplofte tijdens een oefening niet deugde. Volgens de raad was Defensie ‘ernstig tekort geschoten’ in de zorg voor de veiligheid van de militairen in Mali. Twee militairen kwamen daarbij om het leven, een derde raakte zwaargewond.

Geen steun van Lodewijk Asscher

Hennis hoeft niet op steun van de PvdA te rekenen. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tegen het ANP:

“Normaal gesproken zijn de conclusies zwaar genoeg om af te treden, maar het is aan haar. Ze moet na het debat maar bekijken of ze wel of niet kan aanblijven. Geen enkele minister moet zijn positie belangrijker maken dan die is.”

Het debat kan de eerste grote test worden voor de nog niet eens aangetreden nieuwe coalitie. Met een meerderheid van 76 zetels zijn twee dissidenten genoeg voor een geslaagde motie van wantrouwen van de oppositie, mochten de formerende partijen voor de goede vrede Hennis in het zadel willen houden. Het is nog de vraag of het zo ver zal komen.

Hennis draait: ‘Aanblijven is nooit een doel op zich’

Woensdag zei Hennis nog dat ze niet aan aftreden denkt. Dat zou geen oplossing zijn voor de problemen bij Defensie. Ze zei toen dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt en er volledige openheid van zaken komt. “Volgens mij is dat veel nuttiger dan nu aftreden.” Vrijdag denkt ze daar anders over. Na de ministerraad zei Hennis: “Aanblijven is nooit een doel op zich.” Ze zal naar eigen zeggen zal haar positie bepalen na het debat dinsdag. Dat is Haags voor: ik laat het niet aankomen op een motie van wantrouwen en stap zelf op.

Extra pijnlijk: vorige week zei Hennis tegen BNR dat ze verwacht terug te komen in een nieuw kabinet.

Wordt vervolgd.

Lees ook

Wat Mark Rutte betreft kan Jeanine Hennis aanblijven