Politiek

Bonusquote – Joost Eerdmans: Deelname PVV aan verkiezingen Rotterdam kan leiden tot winnende linkse partij

29-09-2017 16:37

De deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam kan er toe leiden dat een linkse partij de grootste wordt in de Maasstad. Dat zegt Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans vrijdag in NRC Handelsblad. De beste manier om de erfenis van Pim Fortuyn te koesteren is dat de partij van Geert Wilders niet meedoet, meent Eerdmans die de grootste in de stad wil blijven.

‘Dan gaat de hele erfenis van Pim down the drain’

“En met Wilders erbij, kan het straks zomaar zo zijn dat een linkse partij de grootste is, en een voortrekkersrol krijgt in de formatie. Dan gaat de hele erfenis van Pim down the drain.” Voor de PVV is elders meer te halen, denkt hij. “Er zijn steden die meer behoefte hebben aan een Pimmetje dan Rotterdam.”

‘Ik ben niet bang voor Wilders’

Eerdmans sluit samenwerking met Wilders toch niet uit: “Ik wil met Wilders samenwerken, ik heb die hand uitgestoken, ik heb he-le-maal niets tegen Wilders, ik ben ook niet bang voor Wilders, want we voeren onze agenda hier al 15 jaar, wij kennen de stad, hij niet. Laten we samenwerken om de erfenis van Fortuyn en wat we nu bereikt hebben in Rotterdam, laten we dat gewoon koesteren.”

Wilders: β€˜De angst regeert bij Eerdmans!’

Deze zomer sloot Leefbaar Rotterdam een verbond met Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet. Die laatste doet alleen mee in Amsterdam maar zal Leefbaar steunen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Leefbaar Rotterdam zal FvD op zijn beurt steunen bij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Wilders reageerde destijds in een kenmerkende tweet: “Zo zo samen tegen Wilders. De angst regeert bij Eerdmans! Maar het zal niet helpen: de PVV gaat Rotterdam veroveren!”

Lees ook

NRC Handelsblad – Interview met Joost Eerdmans