TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Voorzitter Raad voor de rechtspraak wil robotrechters

'Veel rechtszaken kunnen geautomatiseerd worden afgedaan'

Veel rechtszaken kunnen in de toekomst geautomatiseerd worden afgedaan. De winst die dat oplevert kunnen rechters gebruiken om meer tijd te steken in zaken waarvoor ze nu tijd tekort komen. Dat betoogde voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak donderdag tijdens de afsluiting van de Dag voor de rechtspraak.

De techniek is volgens Bakker al bijna zover dat ze onderscheid kan maken tussen zaken die veel aandacht en menselijk contact nodig hebben en zaken waarvoor dat minder geldt. In complexe zaken zoals problematische echtscheidingen komen rechters tijd tekort. Bakker: “Met alle negatieve maatschappelijke gevolgen van dien. Routinematige zaken kun je daarentegen geautomatiseerd afdoen. Door een robotrechter, laten we hem voor de grap zo noemen. Dat gaat snel, efficiënt en goedkoop”

Bakker acht technische innovatie hard nodig. Daarvoor is wel nieuwe wetgeving nodig. “Om die reden dringen we bij het kabinet aan op experimenteerbepalingen in de wet.”

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.