Politiek

Selçuk Öztürk (DENK) beschuldigt Dion Graus (PVV) van Nazipraktijken

28-09-2017 14:37

Stevige botsing donderdagmiddag tussen Dion Graus (PVV) en Selçuk Öztürk (DENK) tijdens een debat over tekortkomingen bij de onverdoofde rituele slacht tijdens het Offerfeest in 2016. Öztürk wilde van Graus weten hoe het PVV-standpunt voor een verbod op de rituele slacht zich verhoudt met de ‘Lange arm van Israël en de joden’ en de PVV. Graus herhaalde dat zijn partij tegen elke vorm van rituele slacht is en dat volgens de PVV  ‘geen enkele vorm van geloof of ideologie’ zich daar aan kan onttrekken.

‘Een van de eerste anti-joodse maatregelen’

Öztürk wees Graus er vervolgens op dat Hitler-Duitsland op 1 april 1933 een verbod op ritueel slachten uitvaardigde. “Een van de eerste anti-joodse maatregelen. Ik zie verbanden.”

Graus noemde de opmerking ‘schofterig’.

Nadat Öztürk achter het katheder plaatsnam beschuldigde hij Graus ervan een ‘Knuffelkamerlid’ te zijn en dat de PVV alleen voor een debat tegen ritueel slachten is uit electorale overwegingen.

Boze Khadija Arib draait microfoon dicht

Kamervoorzitter Khadija Arib greep in: volgens haar ontspoorde het debat ‘totaal’ en voelde zij zich ‘zeer ongemakkelijk bij het inhakken op personen’. Vervolgens richtte Öztürk zijn toorn op Arib en haar functioneren waarop de Kamervoorzitter zijn microfoon dichtdraaide.

Het laatste woord was aan Graus die vertelde dat hij en Geert Wilders al van jongs af aan ‘dierenvrienden’ zijn. En of meneer Öztürk wel wist dat een jonge Geert Wilders in de Lelijke Eend van zijn moeder eens een ziek katje van Limburg naar Utrecht reed voor een medische behandeling. “Betaald uit zijn eigen spaarpotje.”