TPOok!

 
avatar
   
Politiek

DENK wil extern onderzoek naar functioneren Ahmed Aboutaleb (PvdA)

'Gedrag en besluitvorming Rotterdamse burgemeester in strijd met democratische waarden'

DENK wil dat de gemeenteraad van Rotterdam een extern onderzoek laat doen naar burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn houding ten opzichte van de Turks-Nederlandse gemeenschap. De politieke partij reageert daarmee op een uitnodiging van Aboutaleb aan Turks-Nederlandse Rotterdammers om zondag in gesprek te gaan.

Volgens DENK is er veel kritiek op de uitnodiging. Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk zegt die gevoelens te begrijpen.

 

“Het gedrag en de besluitvorming van Aboutaleb zijn de afgelopen tijd te vaak in strijd geweest met onze democratische waarden. In veel gevallen hanteert de burgemeester de dubbele maat.”

 

DENK stelt dat Aboutaleb verantwoordelijk is voor ‘disproportioneel politiegeweld’ tegen demonstranten tijdens de rellen in Rotterdam die uitbraken toen een Turkse minister het consulaat in de stad niet mocht betreden, tijdens de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

 

“Er zijn organisaties en burgers die aangeven bang te zijn voor represailles, in de vorm van extra controles, moeilijkheden bij het verkrijgen en/of verlengingen van subsidies en vergunningen”, aldus Öztürk in een verklaring.

Volgens de partij willen Turks-Nederlandse organisaties die zijn uitgenodigd dat Aboutaleb eerst zijn excuses aanbiedt. Volgens DENK doet de burgemeester ‘niet geheel toevallig’ een poging tot verzoening met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht.

Aboutaleb zelf heeft eerder gezegd dat gemeente, justitie en de politie correct hebben opgetreden bij de rellen.

De kans bestaat dat DENK zelf ook mee wil doen aan de verkiezingen in Rotterdam. De stad heeft een grote Turks-Nederlandse gemeenschap.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.