TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Jet Bussemaker: Declaratiegedrag bestuurders Universiteit Utrecht onacceptabel

'Flessen dure wijn, taxikosten en verkeersboetes'

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker van (PvdA) noemt het declaratiegedrag van de directie van de Universiteit Utrecht (UU) onacceptabel. “Bestuurders van de UU moeten meer soberheid betrachten bij hun declaraties en doelmatiger omgaan met de (publieke) middelen”, schrijft de minister donderdag aan de Tweede Kamer.

Het gaat om declaraties van de top van de universiteit in de periode 2013-2015. Volgens een woordvoerder van de universiteit, gaat het onder meer om een aantal flessen dure wijn, taxikosten en verkeersboetes. Daarnaast hadden businessclassvluchten vooraf goedgekeurd moeten worden door de raad van toezicht.

Twee jaar geleden hadden PvdA, SP en CDA vragen gesteld over onder meer privégebruik van de dienstauto door de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht.

Volgens Bussemaker is het moeilijk om geld terug te vorderen bij de directie omdat het onmogelijk is de exacte omvang van de mogelijk onrechtmatige declaraties vast te stellen. Zij wil dat de raad van toezicht scherper toezicht houdt op het declaratiegedrag van de directie. “De afgelopen jaren heb ik meerdere malen aangegeven dat declaraties sober, doelmatig, eenduidig en transparant moeten zijn”, aldus Bussemaker.

Volgens de woordvoerder van de Utrechtse universiteit is het rapport voor de directie aanleiding geweest om kritisch in de spiegel te kijken. “Enkele uitgaven waren niet sober. Dat betreuren wij en dat is rechtgezet. Procedures zijn in samenspraak met de raad van toezicht aangescherpt”, aldus de zegsman.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.