TPOok!

 
Politiek

Infographic: NAVO-lid Turkije verheugt zich op het neerhalen van bondgenoten

Anders kunnen we dit plaatje van het Turks staatspersbureau niet uitleggen

NAVO-bondgenoot Turkije sloot eerder deze maand een deal met Rusland over de aanschaf van S-400 luchtverdedigingsraketten. Het Russische S-400 raketsysteem kan gebruikt worden om vijandige vliegtuigen uit de lucht te schieten. Het lijkt daarmee op de Amerikaanse Patriot-raketten, die ook door Nederland worden gebruikt. Onwenselijk; een Russisch product aansluiten op op de NAVO-systemen van Turkije is vragen om problemen.

Al dan niet toekomstig minister van Buitenlandse Zaken/Defensie Han Ten Broeke (VVD) stuitte donderdag op twitter op een infographic van het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

Inderdaad, dat zijn dus allemaal toestellen waar onze Amerikaanse bondgenoten mee vliegen. Toch maakt Ankara een paar fouten in deze infographic. De F117- Nighthawk vliegt sinds 2008  niet meer, de Aardvark en de Raven vliegen zijn sinds de jaren negentig uit het luchtruim verdwenen. En die E3 Sentry-toestellen staan ook bekend als AWACS, het vliegtuig met die grote radarschotel bovenop. Die houden dus onder meer het Turkse en Syrische luchtruim in de gaten.

Grote grap van dit alles: er ontbreekt dus één vliegtuig in de Turkse infographic: de F-35 ook wel bekend als de JSF. Toch een goede aankoop, bijdehante een VVD-fractievoorlichter.

All fun aside, zo denkt Ankara dus over de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie waar het zelf lid van is.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.