TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Tweede Kamer wil opheldering van Gerrit Zalm over eigen risico

CDA en ChristenUnie zeiden in campagne eigen risico te willen verlagen

De Tweede Kamer wil een brief van informateur Gerrit Zalm over wat de onderhandelende partijen voor volgend jaar van plan zijn met het eigen risico in de zorg. Uit de begroting voor 2018 die dinsdag werd gepresenteerd bleek dat het eigen risico volgens de huidige plannen stijgt van 385 naar 400 euro.

Veel partijen pleitten in de verkiezingscampagne voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico. Onder hen ook CDA en ChristenUnie, die momenteel praten over de vorming van een nieuw kabinet. Het is de aanstaande oppositie een doorn in het oog dat de onderhandelende partijen de afgelopen tijd tegen maatregelen stemden om de stijging van het eigen risico tegen te gaan. Het argument daarbij is dat het onderwerp nog op de formatietafel ligt.

Het verzoek van GroenLinks-leider Jesse Klaver kon woensdag op unanieme steun rekenen. Het is aan Zalm om te bepalen welke informatie hij wel en niet kan delen, merkte CDA-Kamerlid Mona Keijzer op. Kamerleden van VVD, D66 en CU sloten zich hierbij aan.

CDA en ChristenUnie zeiden in de campagne het eigen risico met zo’n honderd euro te willen verlagen. Het ministerie van Financiën rekende voor dat verlaging in het eerste jaar een miljard euro zou kosten, en op termijn 1,1 miljard per jaar. Het eigen risico geheel afschaffen zou bijna vijf keer zoveel kosten. Dat komt volgens Financiën doordat het zogenoemde remgeldeffect dan teniet wordt gedaan. Mensen zouden te snel gebruik maken van zorg als er geen eigen risico is.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.