TPOok!

 
Politiek

Europees Parlement censureert cartoon-expositie

Deze 12 politieke cartoons mag u niet zien van de EP-fractie van VVD en D66

Het Europees Parlement heeft 12 politieke cartoons bedoeld voor een expositie later deze maand gecensureerd. De tentoonstelling EU turns 60, a Cartoon party is van 25 tot 29 september te zien in het Europees Parlement. Europees Parlementslid Catherine Bearder (lid van de ALDE-fractie waar ook VVD en D66 van uitmaken) is verantwoordelijk voor culturele uitingen in het parlement en besloot vorige week dat 12 van de 28 politieke cartoons niet getoond mogen worden. Deze zouden volgens haar niet voldoen aan de normen en waarden van de EU en bovendien opruiend zijn. Daarnaast mogen enkele cartoons van de Duitse bondskanselier Angela Merkel niet getoond worden omdat deze van invloed zouden kunnen zijn op de komende Duitse verkiezingen.

‘Vrijheid van meningsuiting is fundamentele waarde’

De GUE/NGL-fractie (waar SP en Partij voor de Dieren in zitten) organiseert de expositie en tekent bezwaar aan bij de voorzitter van het Europees Parlement. In een brief aan Antonio Tajani schrijft de fractie:

 

“Politieke humor en satire zijn sinds Aristophanes een essentieel onderdeel van de democratie. Nu censureren ze onze tentoonstelling onder het voorwendsel van het schenden van Europese waarden, maar de vrijheid van meningsuiting is dé fundamentele waarde van de Europese Unie.”

 

Tajani zal volgens hen nu moeten beslissen of hij aan de kant van Bearder staat ‘of aan de kant van de democratie’.

Oordeel zelf, dit zijn de cartoons in kwestie

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.