Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kiezers VVD en CDA meest optimistisch over nieuw kabinet

17-09-2017 09:45

De electorale situatie blijft deze week (wederom) ongewijzigd. 51 procent van de kiezers hoopt dat het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tot stand komt. Kiezers van VVD, CDA en ChristenUnie hopen het massaal. Bij D66-kiezers is dat 65 procent (was begin juli 54 procent). Wel geeft 74 procent van de D66 kiezers aan dat ze liever de combinatie met GroenLinks hadden gehad.

Volmaken

31 procent van de kiezers denkt dat het nieuwe kabinet de rit volmaakt, 40 procent denkt dat het binnen 2 jaar valt.Het meest optimistisch zijn de kiezers van VVD en CDA. Bij D66 denkt 37 procent dat het kabinet binnen 2 jaar valt.

De kiezers van VVD, CDA en D66 denken anders over de kabinetsformatie dan die van de andere partijen. Zo beoordelen ze het proces om veel vast te leggen duidelijk positiever dan de andere kiezers. (70 procent van deze kiezers vindt het een goede aanpak dat er veel wordt vastgelegd).

Behalve de kiezers van de VVD vinden de andere kiezers in meerderheid dat er veel meer openheid in de formatie zou moeten zijn. Van alle kiezers vindt 65 procent dat.
Ten slotte zijn er grote verschillen bij de beantwoording van de stelling “de gang van zaken bij de formatie laat wel zien dat kiezers in Nederland weinig te zeggen hebben”. Kiezers van PVV, SP, 50PLUS en FvD zijn het er massaal mee eens. Kiezers van VVD, D66 en GroenLinks het minst. En kiezers van CDA en PvdA scoren rond de 50 procent. Onder alle kiezers is dat 60 procent.