Politiek

Politietop en ministerie hielden niet goed toezicht op politie-uitgaven

12-09-2017 12:14

Binnen de politietop en bij het ministerie van Veiligheid en Justitie was toezicht op de politie-uitgaven een ondergeschoven kind. De politietop heeft jarenlang ‘onvoldoende krachtig’ opgetreden tegen overschrijdingen van het budget van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Die waren er al sinds 2012. De minister wist dat pas in april 2016. Maar er waren al wel waarschuwingen van toezichthouders over het financieel beheer van de gehele politieorganisatie. Verbeteringen hadden geen prioriteit.

Dat concludeert een commissie onder leiding van Maarten Ruys. Op verzoek van de Tweede Kamer deed de commissie onderzoek naar de geldverspilling, de rol van toenmalig korpschef Gerard Bouman en de politiek en mogelijke ‘omkoping’ van de COR om steun te krijgen voor het beleid. Volgens de commissie is er onzorgvuldig met publiek geld omgesprongen. De politie stond weliswaar onder grote tijdsdruk door de reorganisatie, erkent de commissie, maar dat is geen rechtvaardiging voor de verkwisting.

Bouman kreeg wel signalen over het geldverkwistende gedrag van de COR en vooral zijn voorzitter Frank Giltay. Hij maande tot soberheid, maar liet dat op zijn beloop. Toch heeft de commissie geen bewijs gevonden dat Bouman met zijn tolerante handelwijze de belangrijkste adviestrajecten van de COR heeft beïnvloed.

ANP