TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: SP-kiezer is de tegenpool van de VVD’er in ‘eigen risico’

Alleen in 1977 duurde de formatie langer

A.s. vrijdag is het 6 maanden geleden dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer waren. Alleen in 1977 duurde het langer (bijna 7 maanden). Het is fascinerend (en veelbetekenend) om Mr. Donner (vice-voorzitter van de Raad van State) gisteren in Kamerbreed de duur van de huidige formatie te horen bagatelliseren aan de hand van de duur van de formatie van kabinet Rutte 1 (waarvan hij zelf deel uitmaakte).

Alleen duurde die formatie maar 4 maanden in plaats van de 9 maanden, die Mr. Donner gisteren in Kamerbreed aangaf (pdf).

Zes maanden windstille periode

De electorale posities van de verschillende partijen veranderen van week tot week amper in deze nu bijna 6 maanden windstille periode. In de bijlage treft u een tabel aan waarbij die electorale positie verder uitgesplitst staat. En waaruit ook de mogelijke patronen voor in het najaar op te maken zijn.
De ervaring is namelijk dat na een korte periode van wittebroodsweken van het nieuwe kabinet, de electorale verhoudingen (fors) gaan verschuiven ten nadele van (een deel) van de regeringspartijen. Dan kunnen zich in korte tijd grote verschuivingen voordoen.

De grote vraag is daarbij of aan de rechterkant van het politieke spectrum Forum voor Democratie daarvan zal gaan profiteren in plaats van de PVV, die dat in de afgelopen jaren deed.

En hoe de kiezers zich gaan verdelen over de linkse oppositiepartijen, GroenLinks, SP en PvdA (die op dit moment qua electorale omvang heel dicht bij elkaar liggen, maar qua electorale potentie scoort GroenLinks op dit moment duidelijk hoger dan de andere 2 partijen). Daarbij is het nog maar 6 maanden tot de Gemeenteraadsverkiezingen!

Eigen risico

Ten aanzien van het eigen risico zien we dat kiezers van VVD, D66 en CDA beduidend vaker vinden dat die niet verlaagd moet worden dan de kiezers van de andere partijen. Kiezers van de SP zijn daarbij een soort tegenpool van de kiezers van de VVD.

Er is veel sympathie voor de leerkrachten uit het basisonderwijs. 61% vindt de staking op 5 oktober acceptabel. 43% vindt dat de eisen van de leerkrachten volledig dienen te worden ingewilligd, 42% ten dele en 11% niet.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.