TPOok!

 
Opinie

CDU over Merkel demonstranten: ‘zelfverklaarde, schreeuwende patriotten met Hitlergroet’

Bondskanselier bekogeld met tomaten en uitgefloten - grijpt dit aan om verder te polariseren

Bondskanselier Angela Merkel’s secretaris-generaal Peter Tauber (CDU) heeft zondag nog duidelijkere woorden gevonden om het uitjouwen deze week van Angela Merkel door demonstranten (‘relschoppers’ volgens SPD-socialisten) tijdens campagne-bijeenkomsten te duiden.

“Onder de noemer van de AfD verstoort de rechtervleugel bijna alle bijeenkomsten. Deze zelfverklaarde patriotten zijn in veel opzichten rechts-extremisten, die met één hand Afd-posters omhoog houden en met de andere een Hitlergroet brengen.”

Je zou denken dat er tal van foto’s circuleren van deze Nazi’s – ook gezien de talrijke aanwezigheid van pers en publiek. Maar dat is niet zo. De associatie AfD en Hitler is – zeker na de uitgelekte e-mail van Alice Weidel – vlak voor de verkiezingen  helemaal bon ton. Het maakt niemand iets uit hoe verdeeld en genuanceerd de kritiek op Merkel is – luidruchtigheid vanuit (al dan niet extreem) rechtse hoek is momenteel Merkels enige openlijke opponent en ‘iets waar tegen gestreden moet worden’, aldus Merkel zelf.

Gewoon staan schreeuwen

Merkel zelf benadrukte zaterdagmiddag in Rostock – in het Noord-oosten van Duitsland – de noodzaak daarvan. “We moeten als politici daarheen gaan”. Ze zei dat mensen alsmaar wachten tot politici iets doen omdat ze zich alleen gelaten voelen. (Wat waar is, maar ze staat niet stil bij waarom).

“Het is echter zeer betreurenswaardig dat de AfD alleen maar aandacht wil krijgen door te fluiten en te schreeuwen. Ik bedoel, je kan het niet eens zijn, je kan het bespreken. Maar gewoon staan schreeuwen is denk ik niet genoeg.”

En tegen een fluitende menigte zei Merkel een paar dagen eerder:

“Jullie mogen blij zijn dat jullie dit recht hebben, om hier te staan, in andere landen zouden ze blij zijn als ze überhaupt konden protesteren.”

Alsof je al ‘discussiërend’ kunt protesteren

Dit is een opmerkelijke uitspraak van Merkel. Ze zegt hiermee in feite dat de protesteerders nou eenmaal het recht hebben, maar dat de inhoud van hun kritiek en commentaar (en de volgens haar onbehoorlijke manier waarop ze dat uiten) wat haar betreft geen bescherming geniet, niet echt, niet vanuit haar overtuiging. Ze zegt in feite: jullie maken misbruik van jullie recht, want zó is het niet bedoeld. Andere volken zouden dat beter doen, jullie maken het recht op demonstratie ten schade: ‘jullie mogen mij niet storen’. Ze zou het het liefst verbieden, is de indruk. Of het gebruiken dus om heel ‘rechts’ te besmeuren.

Alsof je trouwens al ‘discussiërend’ kunt protesteren, alsof niet heel veel mensen in Duitsland gewoon geen mogelijkheden meer zien om hun zorgen en vragen op de voorgrond te krijgen – zonder steeds opnieuw het ‘wir schaffen das‘ antwoord te krijgen. Die tussenruimte voor gematigd rechts en kritisch links is er helemaal niet meer. Dit is voor de gewone Duitser (die ‘menssoort’, die ‘narrige burger’ die in Nederland ook al zo geridiculiseerd of als fictie gepresenteerd wordt) een harde realiteit. Die roepen inderdaad: “Merkel moet weg”. Omdat een goed alternatief – echte vertegenwoordiging, discussie over de feiten en verkiezingsstrijd – verdwenen is en ze jaar in jaar uit ‘populisten’ genoemd worden.

Angela Merkel, Peter Tauber dit keer, en ook schoothondje SPD, zetten opnieuw met dit soort uitspraken het kritische én boze midden voor het blok: jullie worden een aanhanger van Merkel en Schultz of een ‘Nazi’, of een a-politieke vlieg op de muur die nooit mag meepraten.

Schreeuwlelijkerds

Peter Tauber (CDU) zei ook: “Wij houden vol. We gaan niet weg, dat zijn wij verschuldigd aan onze aanhangers. Dat aantal is veel hoger dan die van de Schreihälse (schreeuwlelijkerds) – zelfs in het oosten.”

Schreeuwlelijkerds dus. Wat is er eigenlijk mis met schreeuwen? Het is gewoon hardop praten, om gehoord te worden. Soms moet dat. Als je er niet meer doorheen komt met een spandoek alleen en geweld te ver gaat. Politici en media ontkennen die schreeuw al decennia. De schreeuw is eerder omgevormd tot een ijzige stilte.

Dat Merkel (vaker) zo openlijk voor eigen winst polariseert onder de mensen is zorgelijk en belooft weinig goeds na de verkiezingen. Ook omdat de SPD zich graag aansluit bij het demoniseren van demonstranten. Mecklenburg-Vorpommern’s minister-president Manuela Schwesig (SPD), was bang dat ‘relschoppers van AfD en NPD’ Merkels boodschap zouden verstoren. “U kunt rustig protesteren. … Maar deze oproer gaat alle grenzen over”.

Gebrek aan democratische beginselen

Wat vooral alle grenzen overgaat zijn de vele immigranten, en het groeiende aantal moslim-radicalen. Wat alle grenzen overgaat is het gebrek aan democratische beginselen (vrijheid van meningsuiting, kritische pers, onafhankelijke rechtspraak) om de rechtsstaat te beschermen tegen teveel macht van de heersende politieke elite, die massaal  gesteund door Duitse media hun eigen gang gaan.

Adviesbureaus verwachten twee weken voor de verkiezingen van de Duitse Bondsdag een veel hogere opkomst dan vier jaar geleden. Het hoofd van het Insa Instituut, Hermann Binkert, zei zaterdag in de Stuttgarter Zeitung dat zeker 39 procent van de kiezers Merkel ‘in geen geval’ als bondskanselier wil hebben. Maar de verwachting blijft dat Merkel – al dan niet glansrijk – zal winnen.

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.