Politiek Buitenland

Buitenhuis Donald Trump ontruimd vanwege orkaan Irma

08-09-2017 11:46

Het landhuis en de golfclub van president Trump, Mar-a-Lago aan de oostkust van Florida, moeten worden ontruimd vanwege de orkaan Irma. Trumps buitenhuis, waar hij graag en vaak verblijft, ligt in een zone in Palm Beach die door de autoriteiten als levensgevaarlijk is bestempeld. In Palm Beach, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Miami, zijn vrijdag circa 125.000 mensen verplicht te vertrekken naar veiliger oorden landinwaarts.

In het zuiden van Florida worden honderdduizenden mensen geĆ«vacueerd. In computervoorspellingen van de koers van de verwoestende orkaan Irma leek die zondagnamiddag vlakbij Trumps huis aan land te komen. Maar volgens de laatste schattingen van het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) bereikt Irma zondagmorgen al, verder naar het zuiden, de kust op de landengte die de ‘Keys’ heet.

Irma trekt dan mogelijk langs de dichtbevolkte zuidoostkust van Florida verder naar het noorden. Langs ongeveer 175 kilometer lage kust wonen meer dan 6 miljoen mensen in onder meer Miami en Palm Beach. De koers is echter onvoorspelbaar. In de laatste voorspellingen, vrijdagmorgen, ligt Irma’s route westelijker. De storm zou dan een erg dun bevolkt gebied treffen.

ANP