Politiek

Ronald Plasterk: Eén dode, meerdere gewonden op Sint-Maarten

07-09-2017 19:58

Hij heeft nog geen nog compleet beeld van de situatie op het eiland. Dat komt omdat de communicatie nog steeds zeer moeilijk is. Satelliettelefoons doen het nog grotendeels niet. “Het openbaar bestuur in niet functioneel.” Op Saba en Sint-Eustatius zouden geen doden zijn.

Er zijn plunderingen geweest op Sint-Maarten, bevestigde de minister. Militairen helpen de lokale politie om de orde te bewaren. Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao onderweg naar Sint-Maarten om te gaan helpen de rust te herstellen.

Plasterk heeft met de premier van Sint-Maarten gesproken. Het dak is van dienst kantoor geblazen door de orkaan. De premier zegt dat veel hulp nodig is. Hij heeft onder meer zorgen over huisvesting en de medische zorg. Alle nadruk ligt nu op noodhulp, aldus Plasterk. Er wordt de hele nacht doorgewerkt om de luchthaven van Sint-Maarten klaar te maken zodat er militaire vliegtuigen kunnen landen.

Update 20.47 – Marineschip afgemeerd in Sint-Maarten

Het marineschip Zr. Ms. Pelikaan is afgemeerd in de containerhaven van Philipsburg op Sint-Maarten. Dat meldt de Koninklijke Marine. Het schip heeft hulpgoederen en militairen aan boord om het door orkaan Irma getroffen eiland te helpen. Het schip is samen met Zr. Ms. Zeeland naar het getroffen gebied gevaren. Ze hebben naast hulpgoederen onder meer waterwagens, vrachtwagens, een ambulance, bulldozer en heftruck aan boord.

De nadering van orkaan José kan voor problemen zorgen en de hulpwerkzaamheden bemoeilijken. Als de orkaan Sint-Maarten aandoet zullen de marineschepen uit de buurt van het eiland moeten zijn.

Lees ook

Na Irma – Plunderingen op Sint-Maarten