TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Bert Koenders: MH17-brief Thierry Baudet aan Donald Trump was ‘stuitend’ en ‘vorm van desinformatie’

Baudet c.s. vroegen president om nieuw onderzoek

Een brief gericht aan Donald Trump waarin vorig jaar de onderzoeken van de OVV en het OM naar de ramp met vlucht MH17 werden weggezet als niet-onafhankelijk, was volgens minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) ‘stuitend’ en een vorm van desinformatie. De brief was mede ondertekend door het huidige Tweede Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

‘Het is een beetje fellow-travellen’

Koenders sprak voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de manier waarop MH17-verdachten vervolgd zullen worden. Volgens hem was de brief een aanval op de onafhankelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Volgens Koenders raakte de brief ‘zonder enige redengeving het hart van onze instituties, de OVV en het OM’. Het gaat om ‘hetzelfde type desinformatie’ als uit Rusland is gehoord over de ramp met vlucht MH17, aldus de minister.

“Het is een beetje fellow-travellen”, meent Koenders. De benaming fellow-travellers staat voor mensen die in de Sovjet-tijd geen lid waren van de communistische partij maar het communisme wel steunden.

In de brief drong een groep ondertekenaars, onder wie Baudet, die toen nog geen Kamerlid was, aan op nieuw onderzoek bij de toen net gekozen Amerikaans president Trump. Het Nederlandse onderzoek zou niet onafhankelijk en ook niet overtuigend zijn.

‘Verenigde Staten ondersteunen juist heel erg wat we doen’

Overigens heeft Koenders Trump niet meer gehoord over de brief. “Integendeel, de Verenigde Staten ondersteunen juist heel erg wat we doen.”

Baudet zelf is woensdag niet bij het debat aanwezig.

Lees ook

Volkskrant – Baudet vraagt Trump om nieuw onderzoek naar MH17, nabestaanden geschokt

Dossier MH17

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.