Politiek Buitenland

Hongaarse premier Viktor Orbán wil 400 miljoen euro van Brussel voor grensbewaking

31-08-2017 16:35

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil dat de Europese Unie een financiële bijdrage levert aan maatregelen om migranten te weren. De stafchef van Orbán zei dat zijn baas van plan is Brussel om ongeveer 400 miljoen euro te vragen.

Volgens stafchef Janos Lazar stuurt Orbán donderdag een schriftelijk verzoek naar Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. De premier zou de helft van de gemaakte kosten voor de maatregelen aan de grens vergoed willen krijgen.

Lazar stelde dat Hongarije feitelijk ‘alle Europese burgers beschermt tegen een stroom illegale migranten’ door de grens met Servië en Kroatië af te grendelen met lange hekwerken. Hij zei dat het tijd is dat de EU de Hongaren op dezelfde wijze te hulp komt als andere landen, zoals Italië, Griekenland en Bulgarije

Orbán ligt regelmatig in de clinch met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Zo begon de commissie eerder dit jaar een zogenoemde inbreukprocedure tegen Hongarije omdat het weigert asielzoekers over te nemen uit andere lidstaten. Die maatregel moest de druk verlichten op landen als Griekenland en Italië.

ANP