Politiek

Tweede Kamer wil opheldering van Ronald Plasterk (PvdA) over omstreden benoeming partijgenoot

22-08-2017 17:32

De Tweede Kamer wil nog voor het einde van het zomerreces opheldering van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) over de benoeming van Gilbert Isabella (PvdA) tot Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (ook wel de BES-eilanden genaamd). Isabella werd in 2014 benoemd, de Tweede Kamer verkeerde in de veronderstelling dat dit voor drie jaar zou zijn met eventueel een verlenging voor nog zo’n periode. Uit onderzoek van het Antilliaans Dagblad bleek dit weekeinde dat Isabella voor zes jaar is benoemd met uitzicht op nog eens zes jaar. De Tweede Kamer vermoedt nu verkeerd te zijn ingelicht door Plasterk.

Onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak vroegen VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, 50Plus en SGP dinsdag om een reactie van Plasterk.

SP: ‘De minister lijkt in zijn nadagen nog veel schade aan te richten’

Van Raak dinsdag tegen ThePostOnline:

 

“Er worden achter de schermen allerlei baantjes aan politieke vrienden gegeven. De Tweede Kamer heeft in het verleden slechte ervaringen met de benoeming van de Rijksvertegenwoordiger op Bonaire en de minister opgedragen open en eerlijk te zijn over de procedure. Het lijkt er op dat dit niet is gebeurd en daar moet snel opheldering over komen. De minister lijkt in zijn nadagen nog veel schade aan te richten, dat kan de Tweede Kamer niet zomaar laten gebeuren.”

 

Plasterk liet Kamer weten dat benoeming voor drie jaar zou zijn

De Tweede Kamer voelt zich op het verkeerde been gezet omdat Plasterk op vrijdag 21 maart 2014 – vier maanden voor de benoeming van Isabella – aan de Tweede Kamer schreef over de begroting voor Caribisch Nederland:

 

“Ook heeft het kabinet besloten de aanstellingstermijn van de Rijksvertegenwoordiger in te korten tot een periode van drie jaar, met de mogelijkheid tot eenmaal herbenoeming (i.p.v. de huidige termijn van twee maal zes jaar). Ik bezie in hoeverre het mogelijk is dit reeds op korte termijn in de WolBES aan te passen, maar dit uitgangspunt zal in ieder geval gehanteerd worden bij de aanstelling van de nieuwe Rijksvertegenwoordiger.”

 

De WolBes is de ‘Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba’.

Benoeming was al omstreden

De benoeming van Isabella was vanaf het begin omstreden. De Utrechtse oud-wethouder was betrokken bij een reeks aan affaires in de Domstad. PVV-leider Geert Wilders zei destijds tegen ThePostOnline dat de benoeming vergezeld ging van een ‘geur van corruptie en vriendjespolitiek’. De PVV’er wees er onder meer op dat oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) in de commissie zat die Isabella voordroeg. Daarnaast sprak  de Eilandraad van Sint Eustatius unaniem uit geen vertrouwen in Isabella te hebben. Plasterk besloot de benoeming uiteindelijk toch door te zetten.

Lees ook

Dossier Gilbert Isabella