Joost Niemöller en Meindert Fennema over rassen, racisme en discriminatie

21-08-2017 21:56

Is Joost Niemöller een racist en volgens welke criteria kan Niemöller een racist genoemd worden? Wordt er niet te snel naar dat woord gegrepen en daarmee de ernst van de problematiek genegeerd? Is het niet noodzakelijk in het belang van een goed maatschappelijk debat dat we het inhoudsloos moddergooien met krachttermen aan de politiek en haar bevriende media overlaten en als zelfdenkende burgers nu eindelijk eens een inhoudelijke discussie aangaan?

Meindert Fennema definieert een racist als iemand die denkt dat er op enige manier mensenrassen bestaan en dat die ook maatschappelijke betekenis hebben. Niemöller noemt dat een rasrealist. Het gebruik van het woord ‘racisme’ is negatief, want racisme is verboden. Volgens Fennema is de paradox nu dat de mensen die vinden dat racisme terecht verboden is tegelijkertijd het idee koesteren dat rassen niet bestaan. Je krijgt dan volgens Fennema de vreemde situatie dat mensen die denken dat rassen wel bestaan geen plaats krijgen in het debat.

Fennema denkt net als Niemöller dat rassen bestaan. Er zijn volgens Fennema allerlei indelingen gemaakt en in de loop der geschiedenis hebben vermengingen plaats gevonden die achteraf geen stand hielden.