TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Mark Rutte boekt record: leidt langst zittend kabinet sinds Tweede Wereldoorlog

'Mooie prestatie maar door trage formatie'

Rutte II is sinds zondag het langst zittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. De coalitie van VVD en PvdA regeert nu 1749 dagen en nam het stokje over van Lubbers III. Dit kabinet van CDA en PvdA regeerde tussen 1989 en 1994 een dag korter.

‘Mooie prestatie maar door trage formatie’

Het record is voor demissionair minister-president Mark Rutte en zijn bewindslieden geen reden om feest te vieren. Het is een ‘mooie prestatie’, maar het komt ‘vooral door de trage formatie’, zei de VVD-leider donderdag.

Toen het kabinet-Rutte II eind 2012 klaar was om te gaan regeren, was een belangrijk streven om de rit eindelijk eens uit te zitten. Dat was sinds het eerste Paarse kabinet van VVD, PvdA en D66 (1994-1998) niet meer gelukt. Stabiliteit was bovendien belangrijk om het land uit de diepe economische crisis te halen.

‘Een iets te opgewonden sfeer ontstaan’

Wel is op het eind de relatie tussen VVD en PvdA enigszins bekoeld door de eis van de PvdA om de lerarensalarissen in het basisonderwijs te verhogen. De PvdA wil over het graf heen regeren, klinkt het bij de VVD. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zei vrijdag voor de eerste ministerraad na de vakantie ervan uit te gaan dat het probleem wordt opgelost. Er is volgens hem ‘een iets te opgewonden sfeer ontstaan’ en er zijn ‘te grote woorden gebruikt’.

Ondanks deze kwestie blijven de persoonlijke verhoudingen in het kabinet heel goed, benadrukken bewindslieden. Dat was ook zo na eerdere crises waarmee het kabinet te maken kreeg zoals die over ‘bed, bad en brood’ (over uitgeprocedeerde asielzoekers).

En dinsdag – na het eerste begrotingsoverleg – wordt er samen gegeten en dan zal er zeker worden stilgestaan bij het feit dat Rutte II de langstzittende naoorlogse regeerploeg is, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zaterdag in Kamerbreed.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.