Opinie

Maar als een concertzaal in Parijs wordt afgeslacht mag Sting ‘Inshallah’ komen zingen

17-08-2017 10:15

 

“Facebook sloot het account van een rechtse extremist die aanwezig was in Charlottesville. De Facebook- en Instagram-accounts van de extreemrechtse Christopher Cantwell zijn niet meer bereikbaar.

Ook muziekdienst Spotify greep in. Verschillende ‘haatbands’ werden offline gehaald, nadat Digital Music News een lijst publiceerde van 37 extreemrechtse artiesten die op Spotify te streamen waren. Daarvan zijn er in elk geval enkele verwijderd, stelt Spotify, de anderen worden nog onderzocht.

In een e-mail aan medewerkers schrijft Tim Cook dat haat “een gezwel” is, dat bevochten moet worden. “Wat in Charlottesville is gebeurd heeft geen plaats in ons land.”

Hij richt zich ook tot president Donald Trump, die geweld “aan beide kanten” van het politieke spectrum veroordeelde. “Ik ben het oneens met de president en anderen die geloven dat er een moreel equivalent is tussen witte supremacisten en nazi’s, en hen die zich tegen hen uitspreken door voor mensenrechten op te komen. De twee vergelijken strookt niet met onze idealen als Amerikanen.”

Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, schrijft op zijn eigen Facebook-pagina dat haatberichten ook op het sociale netwerk niet welkom zijn. De topman zegt zijn best te doen om extremistische berichten zo snel mogelijk te verwijderen.”

 

Aldus NU.nl.

Laat dit even op u inwerken: een extreem-rechtse gek rijdt met zijn auto in op een groep mensen (de aanslag wordt niet opgeeist door een organisatie of ideologie, het lijkt een actie van een lone wolf) en Tim Cook schrijft vervolgens over “een gezwel dat moet worden bestreden”, gaat daar nog even overheen door doodleuk te verklaren dat Antifa’s moreel beter zijn dan neo-nazi’s want die ‘komen voor mensenrechten op’.

Maar als je uit naam van een religie een Parijse concertzaal vol jongeren afslacht, met een vrachtwagen over een Franse boulevard ploegt, met een vrachtwagen door een Zweedse winkelstraat raast, met een vrachtwagen een gezellige Berlijnse kerstmarkt bezoekt, met een bestelbusje over het trottoir van Londense bruggen rijdt om vervolgens uit te stappen en met een mes op de gewonden los te gaan, zelfmoordaanslagen pleegt, etc. etc. etc. etc. en dat vervolgens allemaal keurig opeist als zijnde een daad begaan vanuit een religie en ideologie, inclusief daaraan gelieerde terroristische organisatie, dan schrijft helemaal niemand een brief waarin wordt gewaarschuwd voor het gewelddadige gezwel, de foute ideologie of het verschil in moraal tussen de goeden en slechten.

Inshallah

Nee. Dan moet er Imagine worden gespeeld op de piano, komen ouders van slachtoffers huilend in beeld om te verklaren dat ze hun daders vergeven en mag Sting Inshallah komen zingen in dezelfde concertzaal als waar een jaar eerder, inshallah, tientallen onschuldige jongeren zijn afgeslacht.

Nu wordt iedereen met ‘de verkeerde extremistische mening’ gecensureerd door Google, YouTube, Spotify, Facebook en de rest. Maar ze bepalen wel even zelf wat dat precies is, ‘extremistische meningen’. Facebookgroepen waarin haat wordt gepredikt over homo’s, ongelovigen, afvalligen en vrouwen vallen in elk geval niet onder ‘extremisme’, net als extreem-linkse punkbands die het martelen en vermoorden van Trump-stemmers bejubelen gewoon overal alle ruimte krijgen.

‘Haat bestrijden’

Dat de vrijheid van meningsuiting, van vrije expressie, van vrije gedachten nu in sneltreinvaart wordt ingeperkt onder de camouflage van ‘haat bestrijden’ zonder dat daar massaal verzet tegen komt is opzich al beangstigend. Maar dat complete democratieën zonder serieus weerwoord of ook maar het noemen van één serieus argument het doodnormaal vinden om met hypocriete dubbele maten ‘gelijkheid voor iedereen’ op te leggen is niets anders dan totalitaire onderdrukking in de praktijk.

Of je strijdt tegen haat, geweld en extremisme maar dan ook álle haat, geweld en extremisme, of je blijft gewoon met je klauwen van vrijheid en democratie af. Vrijheid en democratie heeft alle recht op eerlijke en vooral gelijke behandeling.