TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Formatiewatch – Mark Rutte: We vertrouwen elkaar nog

Plus: Sociale partners schuiven woensdag aan

Het onderlinge vertrouwen tussen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is ook na het eerste serieuze ‘formatielek’ nog goed. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd nadat het AD eerder op de dag had geschreven over een mogelijk compromis over medisch-ethische kwesties en uit een vertrouwelijk stuk van de kabinetsformatie had geciteerd.

Geen verwijten onderling

Volgens Rutte is het niet goed als onderdelen van onderhandelingen uitlekken naar media, maar is er ‘goed over gesproken’ en gaan de gesprekken woensdag verder. Volgens hem worden er over-en-weer geen verwijten gemaakt.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold toonden zich eerder zeer ontstemd. Het lekken was niet goed voor het vertrouwen, klonk het bij ingewijden. Vooral ChristenUnie en D66 liggen ver uit elkaar als het gaat om de medisch-ethische onderwerpen.

Hulp bij zelfdoding

Het lek ging over een compromisvoorstel van informateur Gerrit Zalm, waar volgens de partijen nog geen akkoord over is. Uit de tekst kan worden opgemaakt dat een nieuw kabinet geen voorstellen zal doen om de regels over hulp bij zelfdoding te verruimen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden wel meer onderzoek mogelijk willen maken naar embryo’s.

Tegelijkertijd zouden de partijen elkaar wel vrij laten bij stemmingen over heikele medisch-ethische kwesties. Zo zou een nieuw kabinet een initiatiefwet van D66 voor de verruiming van de euthanasieregels voor mensen die hun leven voltooid vinden niet tegenhouden, aldus het AD.

Sociale partners schuiven aan

Woensdag schuiven de sociale partners bij de onderhandelaars aan. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, Han Busker van de FNV en Mariette Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Dat liet informateur Gerrit Zalm weten in een communiqué.

Lees ook

Dossier Formatiewatch

ANP/TPO

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.