TPOok!

 
avatar
   
Politiek

PvdA niet bang voor kabinetscrisis over lerarensalarissen

'VVD voelt inmiddels ook voor meer geld voor het basisonderwijs'

Tags: ,

De PvdA is niet bang vlak voor de eindstreep in een kabinetscrisis te belanden door salarisverhoging voor basisschoolleraren te forceren. De sociaaldemocraten lezen in de harde woorden van coalitiepartner VVD juist dat die partij inmiddels ook voelt voor meer geld voor het basisonderwijs.

De tweede man van de VVD, Halbe Zijlstra, gaf demissionair vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) donderdagochtend in De Telegraaf te verstaan dat hij loonsverhoging voor leerkrachten in de nieuwe begroting van het kabinet wel kan vergeten. Asscher zei eerder de begroting niet te ondertekenen als er niet zo’n extraatje komt.

Zijlstra verwijt Asscher dat het hem niet om de leerkrachten is begonnen, maar om zelf goede sier te maken. Daaraan wil de VVD niet meewerken, al sluit de partij niet uit dat er met de beoogde nieuwe coalitie alsnog een hoger salaris voor juffen en meesters wordt afgesproken. Dat laatste betekent dat de VVD in principe om is, meent PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. “Dus dan moet het volgens mij snel geregeld kunnen worden.”

Het kabinet van VVD en PvdA moet het concept voor de nieuwe begroting eind deze maand naar de Raad van State sturen. Leerkrachten voeren actie voor een loonsverhoging die het kabinet 1,8 miljard euro kan kosten.

De VVD onderhandelt op dit moment met CDA, D66 en ChristenUnie over een kabinet-Rutte III. Mocht het tussen die vier pas tot een akkoord komen nadat Rutte II de begroting voor volgend jaar al heeft opgesteld, dan kan die begroting altijd nog worden aangepast.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.