TPOok!

 
Politiek

Vader koningin Maxima – Jorge Zorreguieta – overleden

Werd 89 jaar oud

Jorge Zorreguieta is dinsdag (lokale tijd) op 89-jarige leeftijd in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires overleden. Dat meldden Argentijnse media. Koningin Máxima, die in het weekeinde naar Argentinië was gekomen om haar vader te bezoeken, was in de kliniek aanwezig. Dinsdagmorgen vroeg werd ze bij aankomst gefilmd door de Argentijnse televisiezender Todo Noticias.

Update 01.03 – Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt: Zorreguieta overleden

Het paleis bevestigt dat de vader van koningin Maxima is overleden.

Jorge Zorreguieta was al enkele jaren ernstig ziek. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Toen al werd voor zijn leven gevreesd en brachten media zelfs het bericht dat hij was overleden. Zorreguieta herstelde echter en was dit voorjaar zelfs in Nederland voor de viering van de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander.

Zorreguieta was in Nederland zeer omstreden vanwege zijn deelname aan de Argentijnse regering onder de militaire dictatuur onder generaal Rafael Videla eind jaren zeventig. Hoewel hij zelf geen hand had gehad in de gruwelijkheden die onder het bewind van de junta werden gepleegd, en zelfs iedere kennis daarvan ontkende, kon er in de ogen van de Nederlandse politiek geen sprake zijn van zijn aanwezigheid bij het huwelijk van zijn dochter Máxima met prins Willem-Alexander.

Hij heeft zich verder nooit meer geuit over de ‘jaren van lood’, zoals de jaren van dictatuur in Argentinië heten. Hij was trots op zijn dochter, zo zei hij wel, en verder bewaarde hij het stilzwijgen.

TPO/ANP

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.