Politiek

Formatiewatch – Ruud Lubbers bepleit opnemen 25.000 vluchtelingen per jaar

08-08-2017 12:25

Voormalig minister-president Ruud Lubbers adviseert de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alsnog 25.000 vluchtelingen per jaar op te nemen. Dat schrijft de CDA’er samen met emeritus hoogleraar Paul van Seters in NRC Handelsblad. Een dergelijke eis van GroenLinks leidde er toe dat eerdere onderhandelingen over een nieuw kabinet sneuvelden. Het is Lubbers te doen om VN-vluchtelingen die jaarlijks worden verdeeld door de UNHCR. De oud-premier leidde begin deze eeuw de organisatie als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

De vluchtelingen kunnen volgens Lubbers een middel tegen de vergrijzing betekenen.

 

“Mede daarom zouden 25.000 VN-vluchtelingen die jaarlijks naar Nederland komen, mits zij in staat zijn in ons land in te burgeren en op korte termijn hun eigen boterham te verdienen, van grote waarde kunnen zijn voor ons allemaal.

Die gedachte moet ons inziens helemaal niet van tafel. Vluchtelingen hebben ons nodig, maar wij hen ook. Door de VN erkende vluchtelingen zijn geen gelukzoekers. Zij kunnen, met hun kinderen en kindskinderen, in een vergrijzend Nederland waardevolle medeburgers worden.”

 

Nederland neemt sinds 2016 jaarlijks 500 VN-vluchtelingen op.

Lees ook

Ruud Lubbers – Neem 25.000 vluchtelingen per jaar op