TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Europese Commissie begint juridische stappen tegen Polen

Brussel geeft Warschau een maand de tijd

De Europese Commissie is juridische stappen tegen Polen begonnen vanwege een nieuwe wet die de rechtsstaat hervormt. De procedure wegens inbreuk op EU-wetgeving is vrijdag in gang gezet nadat de wet officieel werd gepubliceerd, maakt de commissie zaterdag bekend.

Polen moet binnen een maand reageren op de aanzegging. Een inbreukprocedure kan leiden tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

Het gaat om een wet die de minister van Justitie het recht geeft voorzitters van gewone rechtbanken te benoemen, te ontslaan of het dienstverband te verlengen tot na hun pensioenleeftijd. Door deze beoordelingsvrijheid wordt de onafhankelijkheid van de Poolse rechtbanken ondermijnd, vreest de commissie.

Ook kan het niet dat Polen voor de lagere rechters een pensioenleeftijd introduceert van 60 jaar voor vrouwen en 65 jaar voor mannen. Dat is discriminatie, aldus de commissie.

Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie opnieuw uitgenodigd om ‘de dialoog te hervatten’. Brussel heeft grote zorgen over vier nieuwe wetten die regeringspartij PiS macht geven over het gerechtelijk systeem.

Lees ook

Frans Timmermans nóg agressiever naar Polen – Dreigt met ‘nucleaire optie’

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.