Politiek Buitenland

President Oekraïne neemt wraak en pakt nationaliteit criticus af

27-07-2017 14:26

De Oekraïense president Porosjenko heeft ex-president van Georgië en voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, Michail Saakasjvili, plotseling en zonder opgave van reden zijn Oekraïense nationaliteit afgepakt. Dit meldt de BBC op basis van de berichten van de Oekraïense immigratiedienst van woensdagavond.

Porosjenko heeft nog geen commentaar geleverd op de beslissing. Saakasjvili zegt, vanuit het buitenland, in een video op Facebook ‘te vechten voor zijn rechten’. Volgens de ex-president is hij ‘op dezelfde wijze behandeld als gewone Oekraïners, op wier rechten wordt gespuugd’.

Saakasjvili heeft in 2015 de Oekraïense nationaliteit gekregen waarna hij benoemd werd tot gouverneur van de regio Odessa. “Furieus over de corruptie in Oekraïne” heeft hij zich vorig jaar teruggetrokken uit zijn nieuwe positie. Met het verkrijgen van de Oekraïnse nationaliteit verviel automatisch zijn Georgische nationaliteit.

Op zijn Facebookpagina zegt hij de Oekraïense nationaliteit te hebben aangenomen ‘om hervormingen te kunnen doorvoeren en een superstaat te maken van Oekraïne’. In Georgië wordt de ex-president verdacht van machtsmisbruik, aantijgingen die volgens Saakasjvili politiek gemotiveerd zijn.

Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

Lees ook

Gouverneur Oekraïne stapt op: ‘President Petro Porosjenko doet niets tegen corruptie’

ANP