TPOok!

 
Haagse grabbelton

Rechter: Prem Radhakishun mag een ‘negerin’ een ‘negerin’ noemen

Landelijk Platform Slavernijverleden bijt in het stof

Toen nog SP Kamerlid Harry van Bommel schreef in 2015 het boek Surinamers in de polder. Daarin stonden 15 interviews met bekende Nederlandse Surinamers. Eén van hen was Prem Radhakishun. Het radio- en TV-fenomeen beging in zijn interview volgens een deel van de Surinaamse gemeenschap een grote fout: hij noemde Humberto Tan en Barack Obama ‘negers’. Ophef brak uit, boekverbrandingen (!) volgden.

Eén van degenen die tegen de uitspraken van Radhakishun ageerde was Barryl Biekman, drijvende kracht achter het Landelijk Platform Slavernijverleden en voormalig regionaal D66-politica.

‘Een gefrustreerde negerin’

Dat was Radhakishun niet ontgaan. Eind januari 2016 vond een bijeenkomst in Amsterdam plaats over het boek van Van Bommel. Radhakishun kon daar niet bij zijn en liet daarom een brief van zijn hand voorlezen. En dat ging op z’n Premiaans, met veel fuck dit en fuck dat, door roeien ruiten. Zo noemde hij Biekman een ‘gefrustreerde negerin’ en verweet hij haar voor de Surinaamse president Desi Bouterse (een moordenaar volgens Radhakishun) te werken. Volgens Radhakishun werd in het boek ook het woord ‘hindoestaan’ gebruikt om mensen die op hem lijken aan te duiden. Had hij naar eigen zeggen een punt van kunnen maken maar koos er voor om dat niet te doen. U moet het maar even terugluisteren.

Biekman nam dat niet, stapte naar de rechter wegens belediging en laster en kreeg uiteindelijk nul op het rekest. Vervolgens spande ze een Artikel 12-procedure om Radhakishun alsnog te vervolgen. Afgelopen week verspreidde Biekman een persbericht dat deze laatste juridische wanhoopsdaad ook niet op clementie van de rechter rekenen.

Uit de uitspraak van de Beklagkamer van het Amsterdamse gerechtshof blijkt dat de rechter vind dat Radhakishun ge-negerin acceptabel is omdat zijn uitspraken werden gedaan in de ‘context van het publieke debat’. De opmerkingen over Bouterse zijn volgens de rechter ‘uitlatingen van suggestieve aard’ maar niet strafbaar. Vervolging zat er volgens de rechter ook niet in omdat Radhakishun met zijn opmerking over hindoestanen ook ‘karikaturale kwalificaties’ voor zichzelf gebruikte.

‘Politiek moet optreden tegen rechterlijke macht’

Biekman vindt het allemaal maar niets. Ze wil dat de politiek optreedt tegen de rechterlijke macht:

 

“Betreffende raciaal taalgebruik: dit zijn zaken waar het Openbaar ministerie en de rechterlijke macht in Nederland koudwatervrees vertonen, ik blijf het zeggen dat de Nederlandse politiek moet optreden. Mensenrechteneducatie vooral op het gebied van Afrofobie geldt ook voor de rechterlijke macht. Racisme zal en moet verslagen worden.”

 

Waarvan akte.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.